Továbbra is Európa ül a sajtbirodalom trónján

Svájci és osztrák sajtkészítők sajátítoták (sajtították?)ki a 2010-es sajt világbajnokság dobogóját. A versenyen 20 ország 2318 terméke indult, és a győzelmet a svájci illetőségű Gruyere sajt szerezte meg.

A Wisconsin államban (USA) megrendezett világbajnokságon a svájci Cedric Fragneire által készített Gruyere a maximálisan megszerezhető 100 pontból 98,79-et söpört be. A verseny szorosságát jelzi, hogy az ezüstérmes Andeer Sennerei Andeerer Traumja mindössze 0,27 ponttal kapott kevesebbet, míg a harmadik helyezést elért osztrák Gmundner Berg Premium (Alois Pesendorfer készítménye) további 0,06 (!) ponttal szorult a dobogó alsó fokára.

"Sima, aromás, és nagyon tiszta sajt," mondta az aranyérmes Gruyere-ről Bill Schlinsog, a 30 értékelő bíró egyike.

Összességében azonban az amerikai sajtok szerezték a legtöbb érmet a megmérettetésen, a 79 kategóriából 51-ben született USA siker. Az országon belül Wisconsin állam vitte el a pálmát, 21 első helyezéssel.

A sajtkészítők esetében nem nevezhető jelképesnek a siker, hiszen a korábbi győztes készítmények iránt nagy mértékben megnövekedett a kereslet. A holland sajtkészítő, Meint Scheenstra, hat évvel ezelőtti győzelme után Gouda sajtjának értékesítése a duplájára emelkedett az amerikai piacon.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.