Továbbra is Európa ül a sajtbirodalom trónján

Svájci és osztrák sajtkészítők sajátítoták (sajtították?)ki a 2010-es sajt világbajnokság dobogóját. A versenyen 20 ország 2318 terméke indult, és a győzelmet a svájci illetőségű Gruyere sajt szerezte meg.

A Wisconsin államban (USA) megrendezett világbajnokságon a svájci Cedric Fragneire által készített Gruyere a maximálisan megszerezhető 100 pontból 98,79-et söpört be. A verseny szorosságát jelzi, hogy az ezüstérmes Andeer Sennerei Andeerer Traumja mindössze 0,27 ponttal kapott kevesebbet, míg a harmadik helyezést elért osztrák Gmundner Berg Premium (Alois Pesendorfer készítménye) további 0,06 (!) ponttal szorult a dobogó alsó fokára.

"Sima, aromás, és nagyon tiszta sajt," mondta az aranyérmes Gruyere-ről Bill Schlinsog, a 30 értékelő bíró egyike.

Összességében azonban az amerikai sajtok szerezték a legtöbb érmet a megmérettetésen, a 79 kategóriából 51-ben született USA siker. Az országon belül Wisconsin állam vitte el a pálmát, 21 első helyezéssel.

A sajtkészítők esetében nem nevezhető jelképesnek a siker, hiszen a korábbi győztes készítmények iránt nagy mértékben megnövekedett a kereslet. A holland sajtkészítő, Meint Scheenstra, hat évvel ezelőtti győzelme után Gouda sajtjának értékesítése a duplájára emelkedett az amerikai piacon.

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.