A Wisconsin államban (USA) megrendezett világbajnokságon a svájci Cedric Fragneire által készített Gruyere a maximálisan megszerezhető 100 pontból 98,79-et söpört be. A verseny szorosságát jelzi, hogy az ezüstérmes Andeer Sennerei Andeerer Traumja mindössze 0,27 ponttal kapott kevesebbet, míg a harmadik helyezést elért osztrák Gmundner Berg Premium (Alois Pesendorfer készítménye) további 0,06 (!) ponttal szorult a dobogó alsó fokára.
"Sima, aromás, és nagyon tiszta sajt," mondta az aranyérmes Gruyere-ről Bill Schlinsog, a 30 értékelő bíró egyike.
Összességében azonban az amerikai sajtok szerezték a legtöbb érmet a megmérettetésen, a 79 kategóriából 51-ben született USA siker. Az országon belül Wisconsin állam vitte el a pálmát, 21 első helyezéssel.
A sajtkészítők esetében nem nevezhető jelképesnek a siker, hiszen a korábbi győztes készítmények iránt nagy mértékben megnövekedett a kereslet. A holland sajtkészítő, Meint Scheenstra, hat évvel ezelőtti győzelme után Gouda sajtjának értékesítése a duplájára emelkedett az amerikai piacon.
"Sima, aromás, és nagyon tiszta sajt," mondta az aranyérmes Gruyere-ről Bill Schlinsog, a 30 értékelő bíró egyike.
Összességében azonban az amerikai sajtok szerezték a legtöbb érmet a megmérettetésen, a 79 kategóriából 51-ben született USA siker. Az országon belül Wisconsin állam vitte el a pálmát, 21 első helyezéssel.
A sajtkészítők esetében nem nevezhető jelképesnek a siker, hiszen a korábbi győztes készítmények iránt nagy mértékben megnövekedett a kereslet. A holland sajtkészítő, Meint Scheenstra, hat évvel ezelőtti győzelme után Gouda sajtjának értékesítése a duplájára emelkedett az amerikai piacon.