Mi az a bólesz?

Az elfeledett zsidó péksütemény az Erzsébetvárosban éli reneszánszát és már arra is született javaslat, hogy felkerüljön a helyi értéktár listájára.

A hatalmas, fahéjas, diós, mazsolás, vajas bóleszeket hajdanán uzsonnára szolgálták fel a Király utca népszerű zsidó kávémérésében, mígnem az egyszerűbb péksütemények ki nem szorították a divatból.

A zsidó péksüteményt Jeruzsálemben, Moszkvában, Párizsban és Dél-Franciaországban is árulják. Mint ahogy azt is leírják, hogy a bólesz szó a jiddisből származik, az eredete pedig nagy valószínűséggel a spanyol bollo szóhoz vezethető vissza, ami zsömlét jelent.

Kultutca elnevezéssel kortárs zsidó kulturális és művészeti fesztivállal indult el a Zsidó Budapest 150 Éve programsorozat az erzsébetvárosi Csányi utcában. Az egész napos rendezvény egyik állomása Bólesz Pékség néven kínált a látogatóknak zsidó gasztronómiai témájú beszélgetéseket.

Arról pedig, hogy tulajdonképpen mi is az a bólesz, Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész mesélt vasárnap délután az érdeklődőknek. A történész kifejtette, hogy a bólesz a 19. század második felében csinált óriási karriert Pesten. Tulajdonképpen egy édes péksüteményről van szó, ami a diós csiga és a darázsfészek közötti átmenet.

Elolvasom az előadás összefoglalóját >>

Forrás: akibic.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.