Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünneplik mindenütt a legendás olasz desszert világnapját.

A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették.

Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.

 Tiramisu az N28 konyhájáról
Tiramisu az N28 konyhájáról
Fotó: N28

Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját elképzelése alapján alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjében is gyakran ott van a kínálatban.

A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.

Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:

Házi piskóta:

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 100 gr kristálycukor
  • 100 gr liszt

Elkészítés: Az 5 tojásból és a  100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.

Krém:

Hozzávalók:

  • 7 tojás sárgája
  • 100 gr kristálycukor
  • 0,5 kg mascarpon
  • espresso

Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdjük habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálunk egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntjük a tojássárgájára és addig verjük habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakjuk az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verünk és kész is.

A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatjuk, és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakjuk a tepsibe, arra rárakjuk a krémet és még egy piskóta réteggel befedjük. A tetejére kakaót szitálunk és ideális esetben fél órára berakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Extra tipp: Mi, az N28-ban gyümölcsragut készítünk a tetejére szederből vagy áfonyából, ami izgalmas fanyar ízt ad a desszerthez.

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.