A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették.
Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.
Fotó: N28
Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját elképzelése alapján alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjében is gyakran ott van a kínálatban.
A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.
Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:
Házi piskóta:
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 100 gr kristálycukor
- 100 gr liszt
Elkészítés: Az 5 tojásból és a 100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.
Krém:
Hozzávalók:
- 7 tojás sárgája
- 100 gr kristálycukor
- 0,5 kg mascarpon
- espresso
Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdjük habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálunk egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntjük a tojássárgájára és addig verjük habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakjuk az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verünk és kész is.
A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatjuk, és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakjuk a tepsibe, arra rárakjuk a krémet és még egy piskóta réteggel befedjük. A tetejére kakaót szitálunk és ideális esetben fél órára berakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Extra tipp: Mi, az N28-ban gyümölcsragut készítünk a tetejére szederből vagy áfonyából, ami izgalmas fanyar ízt ad a desszerthez.