Tuzson Bence: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.

Tuzson Bence a szürettel egybekötött sajtótájékoztatón aláhúzta: a kabinet célja, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába. Ezen belül az ágazati stratégia meghatározó elemeként említette a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget.

Emlékeztetett: ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret, valamint könnyebb a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció is. A szakma 90-95 százalékát jelentő, míg a termelés 10-20 százalékát adó kis borászatok számára az elmúlt időszak könnyítései különösen meghatározóak - mondta a politikus.

Rámutatott: az új rendszerben felhasznált pénzek nagyban hozzájárultak a szőlőültetvények csökkenésének megállításához, a gépesítések, fejlesztések megvalósításához. Ezeket a célokat a kormány a továbbiakban is támogatni szeretné - tette hozzá.

Gál Tibor borász a nagyjából félidejénél járó szüret eddigi tapasztalatairól szólva közölte: az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére "varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezik. A korai fajták rendkívül gyümölcsös és izgalmas jegyeket mutatnak. A betakarítás időszakából mintegy három hét van hátra, a jelenlegi időjárás nem sietteti a szüretet, ezzel segíti az érést és lehetővé teszi a gyümölcs legoptimálisabb állapotának kivárását - tette hozzá. Jelezte: a szakmában érzékelhetően megindult a fiatalítás, egyre több a második és harmadik generációs termelő. Az egri borvidéken továbbá egy márkásítási folyamat is tapasztalható. Kedvező tendenciaként említette, hogy a teljes magyarországi termőterület szerény csökkenésével szemben az Eger környéki ültetvények nagysága folyamatosan nő, ami a régió ágazati szerepének erősödését is előre vetíti.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térsége országgyűlési képviselője ismertette: a szőlészetből és borászatból élők száma Magyarországon meghaladja a 40 ezret, míg az egri borvidéken a 8 ezret. A kormány stratégiai partnerként tekint rájuk - fűzte hozzá. Közölte, ennek jegyében az ősz folyamán a szőlészek és borászok, valamint a kabinet közös eredményeit bemutató tájékoztató kiadvány készül, amelyet ezután eljuttatnak az ágazat szereplőinek.

Habis László, Eger polgármestere felidézte, hogy az idén tavasszal hungarikummá nyilvánították az Egri Bikavért. E márka hazai elsősége a talaj és a klíma páratlan adottságai mellett a szakemberek tudásán és emberi értékein nyugszik - mondta.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.