Uborkavásárlásra biztat a miniszter

Felkérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai és önkormányzati konyhaüzemeltetőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől és juttassák el a fogyasztókhoz – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca állásfoglalása szerint az ágazat önhibáján kívül jutott bajba, és most több ezer munkahely forog kockán. Ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon – szögezi le a VM.

A tárca közleménye szerint a helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a felesleget, amely hirtelen felgyűlt. Az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat - beleértve a magyar termelőket is – megrendült. Ezért Fazekas Sándor mára Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

A vizsgálatok ugyan felmentették az uborkát a járványokozás „vádja” alól, de a fogyasztókban bizalomhiány alakult ki, ezért a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása – szögezi le a VM.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.