Uborkavásárlásra biztat a miniszter

Felkérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai és önkormányzati konyhaüzemeltetőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől és juttassák el a fogyasztókhoz – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca állásfoglalása szerint az ágazat önhibáján kívül jutott bajba, és most több ezer munkahely forog kockán. Ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon – szögezi le a VM.

A tárca közleménye szerint a helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a felesleget, amely hirtelen felgyűlt. Az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat - beleértve a magyar termelőket is – megrendült. Ezért Fazekas Sándor mára Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

A vizsgálatok ugyan felmentették az uborkát a járványokozás „vádja” alól, de a fogyasztókban bizalomhiány alakult ki, ezért a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása – szögezi le a VM.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.