Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól

Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.

Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget? Mindegyik száraz fehérbor, de mégis melyiket válasszam? Ha nem vagyunk szakértők, sokszor nehéz eligazodni az üzletek borkínálatában és kiválasztani azt a palackot, ami a legjobban illik egy vacsorához, vagy aminek legjobban örülnének a barátok.

A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata, a Hilltop megújult címkéin minden bora esetében egyedi aromatérképekkel segít a választásban, hogy mindenki könnyen megtalálja a maga kedvencét.

 

Jönnek az aromakörök, és nem az ufók ajándékaként

"Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz", mondta el a megújulással kapcsolatban rendezett online sajtótájékoztatón Keresztury Éva alapító-tulajdonos, majd hozzátette: "Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is".

Nehezített pályán

"Életünk legjobb döntése volt idejönni Neszmélyre, mert a mai napig meggyőződésem, hogy ez Magyarország legjobb fehérbor termő vidéke", tette hozzá a tájékoztató alkalmával Kamocsay Ákos, a Hilltop másik alapítója, egyben főborásza. Azt is elmondta még, immár 27 éve azon dolgoznak azon a cégnél, hogy kizárólag olyan bortételek kerüljenek ki a kezük alól, amiben soha nem csalódik a vásárló, mindig megéri az árát, és olyan minőséget garantálnak, ami miatt soha nem veszthetik el a fogyasztók bizalmát. Azt is megjegyezte, bár "nehezített pályán" indultak - hiszen alapvetően a kezdetben az angol piacra exportálták boraikat, ahová kamionszámra szállították a megrendeléseket -, idehaza viszont volt, hogy valahová két kartont rendeltek, és azt is ugyanolyan minőségben szállították le, mint a brit piacra az óriástételeket. Azonkívül azt is tudták, idehaza vagy 30 évvel ezelőtt nem volt az a borkultúra, ami tőlünk nyugatra már általános és elfogadott volt. Kezdetben a tradícionális borkészítéssel működő pincészetek iránt volt igazából kereslet, aki más technológiával, más borarculattal állt elő, az olyan volt, mintha egy másik bolygóról érkezne hozzánk, a Földre.

Eddig sem a tömegutat járták, most sem lesz ez másképp 

A Hilltop tehát mostantól, megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és - az adott aromakörhöz igazodva -a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

 

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. 

Idei nyári esték legjobb választása

Idei újdonságuk pedig egy olyan szerethető, atombiztosan a nyár legjobb borai közt szereplő tétele - ez a Hilltop Gyöngy -, amelyen szintén szerepelnek már az új arculatnak megfelelő aromakörök, és, mint hallhattuk Kamocsay Ákostól, ez egy sauvignon blanc és sárga muskotály házasítás. Egy igazi nyári kaland, egy szerelembor, amely könnyed, magával ragadó, igazi flow élmény. Szénsavas, friss és gyöngyöző tétel, határozottan egzotikus, gyümölcsös és bodzát idéző jegyekkel, amely csak és kizárólag alaposan behűtve fogyasztható. 

Forrás: Morpho / Turizmus Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.