Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól

Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.

Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget? Mindegyik száraz fehérbor, de mégis melyiket válasszam? Ha nem vagyunk szakértők, sokszor nehéz eligazodni az üzletek borkínálatában és kiválasztani azt a palackot, ami a legjobban illik egy vacsorához, vagy aminek legjobban örülnének a barátok.

A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata, a Hilltop megújult címkéin minden bora esetében egyedi aromatérképekkel segít a választásban, hogy mindenki könnyen megtalálja a maga kedvencét.

 

Jönnek az aromakörök, és nem az ufók ajándékaként

"Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz", mondta el a megújulással kapcsolatban rendezett online sajtótájékoztatón Keresztury Éva alapító-tulajdonos, majd hozzátette: "Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is".

Nehezített pályán

"Életünk legjobb döntése volt idejönni Neszmélyre, mert a mai napig meggyőződésem, hogy ez Magyarország legjobb fehérbor termő vidéke", tette hozzá a tájékoztató alkalmával Kamocsay Ákos, a Hilltop másik alapítója, egyben főborásza. Azt is elmondta még, immár 27 éve azon dolgoznak azon a cégnél, hogy kizárólag olyan bortételek kerüljenek ki a kezük alól, amiben soha nem csalódik a vásárló, mindig megéri az árát, és olyan minőséget garantálnak, ami miatt soha nem veszthetik el a fogyasztók bizalmát. Azt is megjegyezte, bár "nehezített pályán" indultak - hiszen alapvetően a kezdetben az angol piacra exportálták boraikat, ahová kamionszámra szállították a megrendeléseket -, idehaza viszont volt, hogy valahová két kartont rendeltek, és azt is ugyanolyan minőségben szállították le, mint a brit piacra az óriástételeket. Azonkívül azt is tudták, idehaza vagy 30 évvel ezelőtt nem volt az a borkultúra, ami tőlünk nyugatra már általános és elfogadott volt. Kezdetben a tradícionális borkészítéssel működő pincészetek iránt volt igazából kereslet, aki más technológiával, más borarculattal állt elő, az olyan volt, mintha egy másik bolygóról érkezne hozzánk, a Földre.

Eddig sem a tömegutat járták, most sem lesz ez másképp 

A Hilltop tehát mostantól, megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és - az adott aromakörhöz igazodva -a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

 

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. 

Idei nyári esték legjobb választása

Idei újdonságuk pedig egy olyan szerethető, atombiztosan a nyár legjobb borai közt szereplő tétele - ez a Hilltop Gyöngy -, amelyen szintén szerepelnek már az új arculatnak megfelelő aromakörök, és, mint hallhattuk Kamocsay Ákostól, ez egy sauvignon blanc és sárga muskotály házasítás. Egy igazi nyári kaland, egy szerelembor, amely könnyed, magával ragadó, igazi flow élmény. Szénsavas, friss és gyöngyöző tétel, határozottan egzotikus, gyümölcsös és bodzát idéző jegyekkel, amely csak és kizárólag alaposan behűtve fogyasztható. 

Forrás: Morpho / Turizmus Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.