Új arculat és a nyár legszerethetőbb bora a Hilltoptól

Borválasztást segítő aromakörök, vadonatúj címkék az üvegeken és egy friss, gyümölcsös, virágillatú gyöngyöző bor. A neszmélyiek idén magasra tették a lécet a többi hazai pincészetnek.

Irsai Olivért, chardonnay-t vagy olaszrizlinget? Mindegyik száraz fehérbor, de mégis melyiket válasszam? Ha nem vagyunk szakértők, sokszor nehéz eligazodni az üzletek borkínálatában és kiválasztani azt a palackot, ami a legjobban illik egy vacsorához, vagy aminek legjobban örülnének a barátok.

A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata, a Hilltop megújult címkéin minden bora esetében egyedi aromatérképekkel segít a választásban, hogy mindenki könnyen megtalálja a maga kedvencét.

 

Jönnek az aromakörök, és nem az ufók ajándékaként

"Az aromakört évtizedek óta használják borkóstoláshoz", mondta el a megújulással kapcsolatban rendezett online sajtótájékoztatón Keresztury Éva alapító-tulajdonos, majd hozzátette: "Dr. Ann C. Noble, a davis-i Kaliforniai Egyetem professzora találta ki a nyolcvanas években, amikor kutatásai során arra lett figyelmes, hogy a képzetlen borfogyasztók számára nehézséget okoz, hogy kifejezzék, borkóstolás során milyen aromákat éreznek a borban, ahogy az is, hogy az egyes tételeket íz- és illatjegyeik szerint összehasonlítsák. Noble professzor az aromakört így egyfajta segédeszközként alkotta meg: kör alakú skálákon helyezte el a jellemző aromákat a gyümölcsöstől a fáson át a fűszeresig sokféle jegyet meghatározva, az aromákat pedig a könnyebb azonosíthatóság kedvéért színekkel is jelölte. A körök elsődleges, másodlagos, de akár harmadlagos aromákat is leírnak, így segítenek lebontani az ízélményeket, és megfogalmazni a kóstolt tétel jellemző jegyeit. Az aromakör így kiegészíti az érzékszervi észlelést, segít megjegyezni a kóstolt borokat, sőt azonosítani a kedvelt íz- és illatjegyeket, és persze, megosztani az élményt másokkal is".

Nehezített pályán

"Életünk legjobb döntése volt idejönni Neszmélyre, mert a mai napig meggyőződésem, hogy ez Magyarország legjobb fehérbor termő vidéke", tette hozzá a tájékoztató alkalmával Kamocsay Ákos, a Hilltop másik alapítója, egyben főborásza. Azt is elmondta még, immár 27 éve azon dolgoznak azon a cégnél, hogy kizárólag olyan bortételek kerüljenek ki a kezük alól, amiben soha nem csalódik a vásárló, mindig megéri az árát, és olyan minőséget garantálnak, ami miatt soha nem veszthetik el a fogyasztók bizalmát. Azt is megjegyezte, bár "nehezített pályán" indultak - hiszen alapvetően a kezdetben az angol piacra exportálták boraikat, ahová kamionszámra szállították a megrendeléseket -, idehaza viszont volt, hogy valahová két kartont rendeltek, és azt is ugyanolyan minőségben szállították le, mint a brit piacra az óriástételeket. Azonkívül azt is tudták, idehaza vagy 30 évvel ezelőtt nem volt az a borkultúra, ami tőlünk nyugatra már általános és elfogadott volt. Kezdetben a tradícionális borkészítéssel működő pincészetek iránt volt igazából kereslet, aki más technológiával, más borarculattal állt elő, az olyan volt, mintha egy másik bolygóról érkezne hozzánk, a Földre.

Eddig sem a tömegutat járták, most sem lesz ez másképp 

A Hilltop tehát mostantól, megújult címkéin is ezt az aromakört használja egy letisztultabb, könnyen értelmezhető formában. A borászat borai nyolcfajta íz- és illatvilágon (egzotikus, virágos, növényes, parfümös, ásványos, piros gyümölcsös, csonthéjas és fehér gyümölcsös) keresztül mutatkoznak be a címkéken. Így minden tétel címkéjének mintázata és - az adott aromakörhöz igazodva -a címke színe is más, egyedi. Az egyes tételekben érezhető ízek és illatok intenzitását az adott borra jellemzően a címkén szereplő aromakör skálái mentén kirajzolódó színes aromatérkép mutatja meg. Az aromatérképet „leolvasva” a Hilltop borai között így mindenki könnyedén eligazodik és megtalálja a maga kedvencét.

 

A Hilltop megújult címkéin keresztül egyúttal a neszmélyi borvidéket is szeretné „feltenni” a borfogyasztók térképére, hiszen a Hilltop borok gyümölcsössége és illatossága nem kis részben a régió csodálatos természeti adottságainak köszönhető. A római kor óta ismert, Szlovákiával határos, Dunára néző dűlőkön elterülő borvidék klímája és talajösszetétele az üde fehérboroknak különösen kedvez. A régió oltalom alatt álló borai kellemesen virágosak, gyümölcsösek és illatosak. 

Idei nyári esték legjobb választása

Idei újdonságuk pedig egy olyan szerethető, atombiztosan a nyár legjobb borai közt szereplő tétele - ez a Hilltop Gyöngy -, amelyen szintén szerepelnek már az új arculatnak megfelelő aromakörök, és, mint hallhattuk Kamocsay Ákostól, ez egy sauvignon blanc és sárga muskotály házasítás. Egy igazi nyári kaland, egy szerelembor, amely könnyed, magával ragadó, igazi flow élmény. Szénsavas, friss és gyöngyöző tétel, határozottan egzotikus, gyümölcsös és bodzát idéző jegyekkel, amely csak és kizárólag alaposan behűtve fogyasztható. 

Forrás: Morpho / Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.