Új bajnokot avatott a Magyar Sommelier Szövetség

Szik Mátyás, a Prime Steak and Wine Étterem pohárnoka nyerte az idei sommelier bajnokságot. A döntőt vasárnap rendezték.

A Magyar Sommelier Szövetség február 23-án rendezte meg az idei Magyar Sommelier Bajnokságot a Royal Corinthia Hotelben.

A bajnokság reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a versenyzők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára  és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolta. Mindezek mellett  párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük. 

Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a döntőbe.
A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő
közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a versenyzők a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, italajánláson
keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről. Borokat és különböző párlatokat
jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során egy palack bort töltöttek a versenyzők hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.

Végül az első helyezést és egyben a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2014” címet Szik
Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest) a fiatal feltörekvő nemzedék tagja nyerte
el. Második helyezést Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel Pichlarn sommelier-je,
Steiermark, Auszria), míg harmadikat Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem) ért el.

Forrás: Sajtóközlemény


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.