A Magyar Sommelier Szövetség február 23-án rendezte meg az idei Magyar Sommelier Bajnokságot a Royal Corinthia Hotelben.
A bajnokság reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a versenyzők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolta. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük.
Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a döntőbe.
A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő
közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a versenyzők a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, italajánláson
keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről. Borokat és különböző párlatokat
jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során egy palack bort töltöttek a versenyzők hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.
Végül az első helyezést és egyben a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2014” címet Szik
Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest) a fiatal feltörekvő nemzedék tagja nyerte
el. Második helyezést Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel Pichlarn sommelier-je,
Steiermark, Auszria), míg harmadikat Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem) ért el.
Forrás: Sajtóközlemény