Új bajnokot avatott a Magyar Sommelier Szövetség

Szik Mátyás, a Prime Steak and Wine Étterem pohárnoka nyerte az idei sommelier bajnokságot. A döntőt vasárnap rendezték.

A Magyar Sommelier Szövetség február 23-án rendezte meg az idei Magyar Sommelier Bajnokságot a Royal Corinthia Hotelben.

A bajnokság reggel 9 órakor kezdődött a zártkörű középdöntővel, ahol a versenyzők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára  és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre válaszolta. Mindezek mellett  párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük. 

Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.
Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elérő három versenyző jutott a döntőbe.
A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és az érdeklődő
közönség előtt mérték össze tudásukat.
A döntőben a versenyzők a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, italajánláson
keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről. Borokat és különböző párlatokat
jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során egy palack bort töltöttek a versenyzők hét pohárba úgy, hogy a palackban fél deciliter maradjon.

Végül az első helyezést és egyben a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2014” címet Szik
Mátyás (Prime Steak&Wine étterem, Budapest) a fiatal feltörekvő nemzedék tagja nyerte
el. Második helyezést Cseke Gábor sommelier (Schloss Hotel Pichlarn sommelier-je,
Steiermark, Auszria), míg harmadikat Varga Norbert sommelier (Onyx Étterem) ért el.

Forrás: Sajtóközlemény


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.