Régi-új borászat nyitotta meg kapuit Villányban

2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára ehhez biztosított 195.007.703 Ft támogatást az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapja.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen borászat 24,9 Ha szőlővel rendelkezik.

A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok.

Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározási helyekhez szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül 3 db 300 hl-es tartállyal, egy zúzó-bogyózó, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki vörösborversenyen aranyérmet is nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program a Bognár Pincészet 2018-as Cabernet Franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. májusában a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet Sauvignon fajtákra, a Cabernet Franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.