Új elnevezések a borospalackokon

A Hajós-Bajai Borvidék termékeinek jobb elismerését várják a szakértők a következő években. Az új európai uniós borászati szabályok alapján javulhat a hazai borok minősége, mert csak az adott termőhelyen lehet az elismert márkájú borokat készíteni. Az újfajta termékleírások már készülnek a hazai termelőknél - adta hírül a Bajai TV.

Az Európai Unió megszünteti a borok eddig alkalmazott eredetjelölését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelembe kerülő borosüvegek címkéin már nem sokáig olvashatjuk az asztali bor és a minőségi bor feliratokat, azokat új megjelölések váltják fel. Az újfajta megnevezések kicsit bonyolultabbak lesznek, mint a megszokottak. Lehet majd oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott – hivatalos rövidítése OEM - bort vásárolni, vagy vehetünk oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bort – rövidítve OFJ, és kaphatunk majd földrajzi jelzés – és rövidített elnevezés - nélküli bort. Az új eredetmegnevezésekhez már készülnek a különféle borok termékleírásai. Az uniós rendelkezés majdnem szabad kezet ad a borvidékek borászainak a saját italuk jellemzőinek meghatározására, ám azután attól már nem térhet el a bor készítője, ha a jól csengő nevet meg akarja tartani az áruján. A borászok a minőség, ezzel együtt az elismertség javulását várják az új rendelkezésektől.

„Ez a bor-kategória, hogy hajós-bajai minőségi bor, ez el fog tűnni, ennek egy része beolvad az OFJ kategóriába, Duna borként fog szerepelni, és egy része - amelyik borász és borászat hajlandó erre energiát és pénzt áldozni-, az felkerül egy minőségi kategóriába, ami a jelenlegi minőségi boroktól magasabb kategória” – mondta a Bajai Televízió Híradójának Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Ha elég szigorú szabályokban tudnak majd megállapodni egymással az érintett termelők, a jövőben nem lehet majd az innen-onnan összeszedett szőlőkből olyan bort készíteni, amelyet egy-egy jónevű borvidék termékeként árulnak. A termelők így saját maguk védhetik meg a borvidékük borainak a minőségét, ami hosszabb távon árelőnyt és jobb piaci lehetőségeket jelenthet a számukra. A termékleírásokat az idei év végéig kell elkészíteni, ezért már tavaly elkezdték a munkát az ország összesen 22 borvidékén. A szakminisztérium jogszabályokkal és a Bor Eredetvédelmi Tanács létrehozásával is segíti a munkát. A fogyasztók számára mindez azt jelenti, hogy a minőség javulásával megbízhatóbbá válnak majd a borosüvegek címkéin látható feliratok. (Bajai TV)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.