Új elnevezések a borospalackokon

A Hajós-Bajai Borvidék termékeinek jobb elismerését várják a szakértők a következő években. Az új európai uniós borászati szabályok alapján javulhat a hazai borok minősége, mert csak az adott termőhelyen lehet az elismert márkájú borokat készíteni. Az újfajta termékleírások már készülnek a hazai termelőknél - adta hírül a Bajai TV.

Az Európai Unió megszünteti a borok eddig alkalmazott eredetjelölését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelembe kerülő borosüvegek címkéin már nem sokáig olvashatjuk az asztali bor és a minőségi bor feliratokat, azokat új megjelölések váltják fel. Az újfajta megnevezések kicsit bonyolultabbak lesznek, mint a megszokottak. Lehet majd oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott – hivatalos rövidítése OEM - bort vásárolni, vagy vehetünk oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bort – rövidítve OFJ, és kaphatunk majd földrajzi jelzés – és rövidített elnevezés - nélküli bort. Az új eredetmegnevezésekhez már készülnek a különféle borok termékleírásai. Az uniós rendelkezés majdnem szabad kezet ad a borvidékek borászainak a saját italuk jellemzőinek meghatározására, ám azután attól már nem térhet el a bor készítője, ha a jól csengő nevet meg akarja tartani az áruján. A borászok a minőség, ezzel együtt az elismertség javulását várják az új rendelkezésektől.

„Ez a bor-kategória, hogy hajós-bajai minőségi bor, ez el fog tűnni, ennek egy része beolvad az OFJ kategóriába, Duna borként fog szerepelni, és egy része - amelyik borász és borászat hajlandó erre energiát és pénzt áldozni-, az felkerül egy minőségi kategóriába, ami a jelenlegi minőségi boroktól magasabb kategória” – mondta a Bajai Televízió Híradójának Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Ha elég szigorú szabályokban tudnak majd megállapodni egymással az érintett termelők, a jövőben nem lehet majd az innen-onnan összeszedett szőlőkből olyan bort készíteni, amelyet egy-egy jónevű borvidék termékeként árulnak. A termelők így saját maguk védhetik meg a borvidékük borainak a minőségét, ami hosszabb távon árelőnyt és jobb piaci lehetőségeket jelenthet a számukra. A termékleírásokat az idei év végéig kell elkészíteni, ezért már tavaly elkezdték a munkát az ország összesen 22 borvidékén. A szakminisztérium jogszabályokkal és a Bor Eredetvédelmi Tanács létrehozásával is segíti a munkát. A fogyasztók számára mindez azt jelenti, hogy a minőség javulásával megbízhatóbbá válnak majd a borosüvegek címkéin látható feliratok. (Bajai TV)


Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.