Új elnevezések a borospalackokon

A Hajós-Bajai Borvidék termékeinek jobb elismerését várják a szakértők a következő években. Az új európai uniós borászati szabályok alapján javulhat a hazai borok minősége, mert csak az adott termőhelyen lehet az elismert márkájú borokat készíteni. Az újfajta termékleírások már készülnek a hazai termelőknél - adta hírül a Bajai TV.

Az Európai Unió megszünteti a borok eddig alkalmazott eredetjelölését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelembe kerülő borosüvegek címkéin már nem sokáig olvashatjuk az asztali bor és a minőségi bor feliratokat, azokat új megjelölések váltják fel. Az újfajta megnevezések kicsit bonyolultabbak lesznek, mint a megszokottak. Lehet majd oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott – hivatalos rövidítése OEM - bort vásárolni, vagy vehetünk oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bort – rövidítve OFJ, és kaphatunk majd földrajzi jelzés – és rövidített elnevezés - nélküli bort. Az új eredetmegnevezésekhez már készülnek a különféle borok termékleírásai. Az uniós rendelkezés majdnem szabad kezet ad a borvidékek borászainak a saját italuk jellemzőinek meghatározására, ám azután attól már nem térhet el a bor készítője, ha a jól csengő nevet meg akarja tartani az áruján. A borászok a minőség, ezzel együtt az elismertség javulását várják az új rendelkezésektől.

„Ez a bor-kategória, hogy hajós-bajai minőségi bor, ez el fog tűnni, ennek egy része beolvad az OFJ kategóriába, Duna borként fog szerepelni, és egy része - amelyik borász és borászat hajlandó erre energiát és pénzt áldozni-, az felkerül egy minőségi kategóriába, ami a jelenlegi minőségi boroktól magasabb kategória” – mondta a Bajai Televízió Híradójának Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Ha elég szigorú szabályokban tudnak majd megállapodni egymással az érintett termelők, a jövőben nem lehet majd az innen-onnan összeszedett szőlőkből olyan bort készíteni, amelyet egy-egy jónevű borvidék termékeként árulnak. A termelők így saját maguk védhetik meg a borvidékük borainak a minőségét, ami hosszabb távon árelőnyt és jobb piaci lehetőségeket jelenthet a számukra. A termékleírásokat az idei év végéig kell elkészíteni, ezért már tavaly elkezdték a munkát az ország összesen 22 borvidékén. A szakminisztérium jogszabályokkal és a Bor Eredetvédelmi Tanács létrehozásával is segíti a munkát. A fogyasztók számára mindez azt jelenti, hogy a minőség javulásával megbízhatóbbá válnak majd a borosüvegek címkéin látható feliratok. (Bajai TV)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.