Új elnevezések a borospalackokon

A Hajós-Bajai Borvidék termékeinek jobb elismerését várják a szakértők a következő években. Az új európai uniós borászati szabályok alapján javulhat a hazai borok minősége, mert csak az adott termőhelyen lehet az elismert márkájú borokat készíteni. Az újfajta termékleírások már készülnek a hazai termelőknél - adta hírül a Bajai TV.

Az Európai Unió megszünteti a borok eddig alkalmazott eredetjelölését. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelembe kerülő borosüvegek címkéin már nem sokáig olvashatjuk az asztali bor és a minőségi bor feliratokat, azokat új megjelölések váltják fel. Az újfajta megnevezések kicsit bonyolultabbak lesznek, mint a megszokottak. Lehet majd oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott – hivatalos rövidítése OEM - bort vásárolni, vagy vehetünk oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bort – rövidítve OFJ, és kaphatunk majd földrajzi jelzés – és rövidített elnevezés - nélküli bort. Az új eredetmegnevezésekhez már készülnek a különféle borok termékleírásai. Az uniós rendelkezés majdnem szabad kezet ad a borvidékek borászainak a saját italuk jellemzőinek meghatározására, ám azután attól már nem térhet el a bor készítője, ha a jól csengő nevet meg akarja tartani az áruján. A borászok a minőség, ezzel együtt az elismertség javulását várják az új rendelkezésektől.

„Ez a bor-kategória, hogy hajós-bajai minőségi bor, ez el fog tűnni, ennek egy része beolvad az OFJ kategóriába, Duna borként fog szerepelni, és egy része - amelyik borász és borászat hajlandó erre energiát és pénzt áldozni-, az felkerül egy minőségi kategóriába, ami a jelenlegi minőségi boroktól magasabb kategória” – mondta a Bajai Televízió Híradójának Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Ha elég szigorú szabályokban tudnak majd megállapodni egymással az érintett termelők, a jövőben nem lehet majd az innen-onnan összeszedett szőlőkből olyan bort készíteni, amelyet egy-egy jónevű borvidék termékeként árulnak. A termelők így saját maguk védhetik meg a borvidékük borainak a minőségét, ami hosszabb távon árelőnyt és jobb piaci lehetőségeket jelenthet a számukra. A termékleírásokat az idei év végéig kell elkészíteni, ezért már tavaly elkezdték a munkát az ország összesen 22 borvidékén. A szakminisztérium jogszabályokkal és a Bor Eredetvédelmi Tanács létrehozásával is segíti a munkát. A fogyasztók számára mindez azt jelenti, hogy a minőség javulásával megbízhatóbbá válnak majd a borosüvegek címkéin látható feliratok. (Bajai TV)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.