Új kezdeményezés - szilveszter egységáron

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó- ipari Egységek Szövetségének (SVESZ) tavalyi utolsó gyűlésén megszületett az a döntés, miszerint idén csupán három nagy szentgyörgyi étterem szervezett szilvesztert, és ami még fontosabb, hogy egységes árakon tették mindezt - adta hírül a Székely Hírmondó.

Kovács István, a SVESZ elnöke hangsúlyozta, hogy a döntés nyomán lassan lejárnak azok az idők, amikor egyes vendéglők klienseket próbálnak „elcsábítani” az olcsó, ám nem minőségi szolgáltatásokkal. „Manapság a vendégek sokkal igényesebbek, nem buták, és tudják, hogy a minőségnek ára van. A szövetség Sepsiszentgyörgyön a Park, Sugás és a Kolca éttermekben szervez szilveszteri ünnepélyes fogadást. Az árak egységesek, 200 lej egy személy részére. A kisebb éttermekben legfennebb baráti társaságok verődnek össze idén” – részletezte Kovács.

A Park-komplexum tulajdonosának magyarázata szerint azért volt szükség erre az „egyezségre”, mivel korábban egyesek alullicitálták a más éttermek árajánlatait. „Évekkel ezelőtt például a Kastély vendéglő az ünnepek ideje alatt megvárta, amíg a megyeszékhelyi éttermek összeállították ajánlataikat, és azután 10-20 lejjel aláment az áraknak, és ilyen módon szédítette a kuncsaftot. Ez nem tisztességes konkurencia” – elemezte Kovács István, aki amellett érvel, hogy „a vendégnek kell eldöntenie, hol érzi jobban magát, és ebben idén már nem az árak befolyásolják”.

A Székely Hírmondónak egy neve elhallgatását kérő jogász kifejtette, a vendéglők közötti megállapodás bizonyos jogi aggályokat vethet fel, ugyanis „a törvény tiltja a versenytársak kartell- szerű megegyezését”. Idén például öt sloboziai autószervizt büntetett meg a Versenyhivatal, mert azok megegyeztek, hogy milyen áron nyújtják szolgáltatásaikat – fűzte hozzá. (forrás: Székely Hírmondó)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.