Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek

Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.

A szövetségi kormány és a tartomány hosszas egyeztetését követően elfogadásra kerültek a részletszabályok, amely alapján március 15-től beltéri használatra is megnyithatnak az éttermek. Markus Wallner, a tartomány kormányzója szerint „nagyfokú felelősségre és bizonyos bátorságra” egyaránt szükség van a lépés megtételéhez. A vendégek előzetes regisztráció és érvényes „belépő teszt” alapján mehetnek majd az éttermekbe, cukrászdákba. Egy asztalnál maximum négy - különböző háztartásból származó - személy ülhet egyszerre, az asztalok között minimum két méter védőtávolság fenntartása szükséges. Belépő tesztnek 48 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belül elvégzett PCR tesztet fogadnak el - írja a GD Consulting.

A kulturális rendezvények esetében új intézmény a digitális önteszt. Az otthon elvégzett gyorsteszt digitális úton való jóváhagyatását követően kapott QR-kód jogosít majd fel a rendezvények látogatáshoz. Itt is szükséges az előzetes regisztráció, a névre szóló ülőhelyek kijelölése, valamint az FFP2 maszkok viselése. Rendezvényeket maximum 100 főig, illetve a létesítmény befogadó-kapacitásának 50 százalékos mértékéig lehet szervezni. Az Ausztria egész területére érvényes éjszakai kijárási korlátozás értelmében a vendéglátóegységek csak reggel 6 és este 20 óra között lehetnek nyitva Vorarlbergben, illetve ezen időszakban lehet csak rendezvényeket tartani.

A korai zárórát az újranyitás örömébe vegyülő ürömnek értékelte a tartományi gazdasági kamara (WKO). Ha az "újraindítási kísérlet" sikerül, akkor további lazítások várhatóak, ehhez azonban nagy önfegyelemre van szükség mindenki részéről – hangsúlyozta Markus Wallner tartományfőnök.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.