A kölest gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Az egyik kölestermesztő gazdaság tulajdonosa az európai „Re-cereal” projekt kedvezményezettje, amelynek célja a zab, köles és hajdina termesztésének újbóli bevezetése az olasz és az osztrák Alpok körüli régiókban, az euronews.com tudósítása szerint.
„Öt évvel ezelőtt a teljes gazdaságot átállítottuk organikus termelési módszerekre, és úgy döntöttünk, hogy a földterületet olyan kisebb jelentőségű termények, például köles termesztésére alakítjuk át, amelyek jól illeszkedik ehhez a művelési módhoz”, mondja Giulia Rosetti.
A „Re-cereal” kezdeményezés nem csak a biológiai sokféleség növelésére törekszik a hagyományos növények újratelepítésével, hanem egyben tudományos projekt is.
A Dr Schär cég Európa vezető gluténmentes élelmiszergyártója, kutatási és fejlesztési központja Triesztben található. A cég több mint két éve foglalkozik tíz különböző hajdina és tizenkét kölesfajta genetikai, agronómiai és táplálkozási tulajdonságainak elemzésével.
Forrás: Euronews