Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban - adta hírül kedden a Jutarnji List camű horvát napilap.

A Rovinjban található Agli Amici, az Abbáziában (Opatia) nemrég megnyílt Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoc és a Mali Losinj-i Alhambra Hotel Alfred Kaller étteremmel együtt már tíz Michelin-csillagos vendéglő van Horvátországban. Az eddig hét étterem - a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok), a rovinji Monte, a Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace - sikeresen megtartotta csillagát.

Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben. Három horvát étterem Bib Gourmand minősítést kapott: az isztriai Bujében a Konoba Malo Selo és Valbandonban az Alla Beccaccia, valamint Zágrábban az Izakaya by Ti japán fúziós étterem. Ezen a listán szerepelnek tavaly óta a Solta szigeti Konoba Skoj és a varazsdhegyi (Varazdin Breg) Zlanta Gorica, valamint 2019 óta az isztriai Batelin, a közép-dalmáciai Konoba Vinko és két zágrábi étterem, a Tkac és az Agava is.

A Michelin tavaly egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómia kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.

Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel´s étterme kapta. A hotel partnere a Természetvédelmi Világalapnak (WWF), a világ egyik legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének. A Zinfandel's kulináris kínálatában helyi termékekből készített ételek szereplenek, valamint egy olyan gyümölcsbor, amelyhez a szálloda teraszán termelik meg a gyümölcsöket. Digitális étlapot használnak, a vendégek az asztali tartóra helyezett QR-kódról közvetlenül érhetik el az étlapot. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre, a konyhában felhasznált olajat és zsírt pedig bioüzemanyként alkalmazzák.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.