Szaporodnak a közösségi kertek

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében újabb közösségi kertekkel gazdagodik a főváros a IX., X., XI. és a XX. kerületek vonzásában, valamint egyeztetés alatt van további kertek nyitásának lehetősége a VII. és az V. kerületben is - mondta el Kertész Monika, a Közösségi Kertek programvezetője az MTI-nek.

Kertész Monika csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy ezek a városi környezetben található kertek nem fedezik ugyan egy négyfős család zöldség és gyümölcs szükségletét, de alkalmasak arra, hogy a városlakók kertészkedhessenek, zöldséget, gyümölcsöt, virágokat termelhessenek, és új kapcsolatokat alakíthassanak ki.

„Azért kezdtünk el ezzel a témával foglalkozni, hogy elhagyott, szabadon hagyott területeket visszakapcsoljunk a városi szövetbe, élhetőbb városi tereket hozzunk létre, hiszen ez egy nagyon jó alternatívája a városi térhasználatnak mind a környezettudatosság kialakítása, mind a közösségfejlesztés szempontjából" - hangsúlyozta a műsorban a koordinátor.

Kertész Monika az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Telekom tavaly ajánlotta fel a saját tulajdonában álló telkeket arra, hogy több új kertet hozhasson létre a városlakók javára a KÉK. A most induló kertek parcelláira, beleértve a soroksári kert 2600 négyzetméteres területén lévő, megművelésre váró területeket is, még mindig fogadják a jelentkezéseket. 

„Ezekre a parcellákra gyakorlatilag bárki pályázhat, bár javasolt környékbeli lakosnak, vagy ottani munkahellyel rendelkezőknek jelentkezni" - tette hozzá.

Mindent helyben biztosítanak

A közösségi kertek parcellái általában 6-8 négyzetméteresek, amelyek művelésére hosszú távú szerződést köt a KÉK a használókkal, ezt megújítani és felmondani minden terményidőszak végén vagy elején lehet. A szervezet biztosítja a föld és víz használatot, minden szükséges alap kerti eszközt közös használatra, zárható tárolókat, komposztálókat és elektromos komposztaprítót, esővízgyűjtőket, kerítést, kerti bútorokat, továbbá folyamatos kertészeti szaktanácsadást, több alkalommal növényeket, magokat, termőföldet, és bio tápszereket, valamint nyilvános szakmai és közösségi programokat.

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak, akik egymás felé bizalommal fordulnak, ezzel is erősítve a támogató kapcsolatok kialakulását, megerősödését.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.