Szaporodnak a közösségi kertek

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében újabb közösségi kertekkel gazdagodik a főváros a IX., X., XI. és a XX. kerületek vonzásában, valamint egyeztetés alatt van további kertek nyitásának lehetősége a VII. és az V. kerületben is - mondta el Kertész Monika, a Közösségi Kertek programvezetője az MTI-nek.

Kertész Monika csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy ezek a városi környezetben található kertek nem fedezik ugyan egy négyfős család zöldség és gyümölcs szükségletét, de alkalmasak arra, hogy a városlakók kertészkedhessenek, zöldséget, gyümölcsöt, virágokat termelhessenek, és új kapcsolatokat alakíthassanak ki.

„Azért kezdtünk el ezzel a témával foglalkozni, hogy elhagyott, szabadon hagyott területeket visszakapcsoljunk a városi szövetbe, élhetőbb városi tereket hozzunk létre, hiszen ez egy nagyon jó alternatívája a városi térhasználatnak mind a környezettudatosság kialakítása, mind a közösségfejlesztés szempontjából" - hangsúlyozta a műsorban a koordinátor.

Kertész Monika az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Telekom tavaly ajánlotta fel a saját tulajdonában álló telkeket arra, hogy több új kertet hozhasson létre a városlakók javára a KÉK. A most induló kertek parcelláira, beleértve a soroksári kert 2600 négyzetméteres területén lévő, megművelésre váró területeket is, még mindig fogadják a jelentkezéseket. 

„Ezekre a parcellákra gyakorlatilag bárki pályázhat, bár javasolt környékbeli lakosnak, vagy ottani munkahellyel rendelkezőknek jelentkezni" - tette hozzá.

Mindent helyben biztosítanak

A közösségi kertek parcellái általában 6-8 négyzetméteresek, amelyek művelésére hosszú távú szerződést köt a KÉK a használókkal, ezt megújítani és felmondani minden terményidőszak végén vagy elején lehet. A szervezet biztosítja a föld és víz használatot, minden szükséges alap kerti eszközt közös használatra, zárható tárolókat, komposztálókat és elektromos komposztaprítót, esővízgyűjtőket, kerítést, kerti bútorokat, továbbá folyamatos kertészeti szaktanácsadást, több alkalommal növényeket, magokat, termőföldet, és bio tápszereket, valamint nyilvános szakmai és közösségi programokat.

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak, akik egymás felé bizalommal fordulnak, ezzel is erősítve a támogató kapcsolatok kialakulását, megerősödését.


Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél?

Jöhet egy vegán avokádó krémlikőrrel készült koktél? 

Ez az ital is szerepel a Zazie Bistro & Bar új koktélkínálatában.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara

Új megjelenést kapott karácsonyra a pesti plaza ételudvara 

Az Arena Mall új és megújult üzletei mellett üde oázissá alakított ételudvarával várja a karácsonyi bevásárlásra indulókat.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.