Újbor- és sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

(MTI) - A magyar olimpikonok előtt tiszteleg a 9. Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, amely csaknem 80 bortermelő és 15 sajtkészítő termékeivel várja a közönséget november 24-én és 25-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével meghirdetett rendezvény kiállítói listájának összeállítása a hétvégén zárul le - közölte a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Ferenc Vilmos főszervező.
Mint elmondta, eddig 15 sajtműhely és sajtkészítő - többek között a Cserpes, a Garabonciás, Kiss Ferenc vagy a csermajori iskola - jelentkezett 150 sajttal, valamint csaknem 80 borászat - például a Takler, a Vesztergombi, a Bock, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, a Kvassay, a Thummerer, a Varsányi, a Taschner, a Pántlika Borház, a Bujdosó, a Garamvári vagy a Tokajicum - mintegy 200 újborral, köztük kereskedelmi forgalomban nem kapható tételekkel.
A fesztivált megelőző borverseny zsűrijének örökös elnöke Kállai Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, mellette hagyományosan fiatal, de már nagy szakmai tapasztalattal rendelkező borászok vesznek részt a bírálatban. A fesztivál tíz legjobb bora idén a magyar olimpikonok újbora címet is elnyeri - tette hozzá a főszervező.
Ferenc Vilmos elmondta, hogy a 2000 forintos belépő tartalmaz egy kóstolópoharat, valamint 10-10 bor és sajt kóstolását lehetővé tévő kóstolójegyet is.
A fesztivál bevételének egy részét a szervezők Bakonyi Károly szőlőnemesítő szobrának felállításához ajánlják fel.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.