Újbor- és sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

(MTI) - A magyar olimpikonok előtt tiszteleg a 9. Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, amely csaknem 80 bortermelő és 15 sajtkészítő termékeivel várja a közönséget november 24-én és 25-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt fővédnökségével meghirdetett rendezvény kiállítói listájának összeállítása a hétvégén zárul le - közölte a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Ferenc Vilmos főszervező.
Mint elmondta, eddig 15 sajtműhely és sajtkészítő - többek között a Cserpes, a Garabonciás, Kiss Ferenc vagy a csermajori iskola - jelentkezett 150 sajttal, valamint csaknem 80 borászat - például a Takler, a Vesztergombi, a Bock, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, a Kvassay, a Thummerer, a Varsányi, a Taschner, a Pántlika Borház, a Bujdosó, a Garamvári vagy a Tokajicum - mintegy 200 újborral, köztük kereskedelmi forgalomban nem kapható tételekkel.
A fesztivált megelőző borverseny zsűrijének örökös elnöke Kállai Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, mellette hagyományosan fiatal, de már nagy szakmai tapasztalattal rendelkező borászok vesznek részt a bírálatban. A fesztivál tíz legjobb bora idén a magyar olimpikonok újbora címet is elnyeri - tette hozzá a főszervező.
Ferenc Vilmos elmondta, hogy a 2000 forintos belépő tartalmaz egy kóstolópoharat, valamint 10-10 bor és sajt kóstolását lehetővé tévő kóstolójegyet is.
A fesztivál bevételének egy részét a szervezők Bakonyi Károly szőlőnemesítő szobrának felállításához ajánlják fel.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.