Újra eredeti helyén a Tilos az Á

Huszonhat eltelt év után.

1990 és 1995 között, a hatósági bezáratásig működött Budapesten, a Mikszáth Kálmán tér 2. alatt a Tilos az Á, a rendszerváltás időszakában a magyar underground egyik legfontosabb szórakozóhelye. Működése alatt többször is razziáztak ott a rendőrök, miután a médiában is többször érte támadás a helyet, adja hírül a Tikos az Á Facebook-bejegyzése alapján a telex.hu nagyközönségi portál.

A Tilos az Á zárt Facebook-csoport bejegyzése szerint huszonhat évvel a hatósági bezáratás után újranyit a Tilos az Á – az eredeti helyen és néven, ugyanakkor nem klónozva azt, hanem tisztelegve előtte. Mint a bejegyzést jegyző Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán írja, régóta foglalkoztatta őket, hogy a Mikszáth tér 2. alatt működő Zappa Caffe nem mondja el megfelelően a hely történetét.

„Aztán egyszer csak halljuk, hogy Pesten elbontják a Wichmann-kocsmát, amelynek épületében Schneider József kártyafestő a XIX. század közepén megalkotta a magyar kártyát, és Budán a Márványmenyasszonyt, ahol Széchenyi István és Wesselényi Miklós is a lakodalmát tartotta. Ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.”

A Mikszáth tér 2. alól indult el többek között a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C. „Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt. Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel.”

Mint írják, a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony szétrombolása még inkább ráébresztette őket a felelősségükre, így hát arra vállalkoztak, hogy újraélesszék Budapest egyik fontos kulturális emlékét. „Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe. A Zappa Bistro idén tavasszal visszatér a gyökereihez, és eredeti nevén, Tilos az Á-ként sarjad új életre. Ami egyszer volt, újra nem jön el – de átélhető nap nap után. Jól tudjuk ezt mi is. Éppen ezért nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.”

Azt írják, hogy a Zappa nem válik múzeummá, hanem modern belsőépítészeti és berendezési megoldásokkal közösségi életteret alakítanak ki. Olyat, „ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak. Zenés bisztrót, ahol összeolvad a gasztronómiai és az esztétikai élmény. Ahol még hisznek a művészet erejében. Ahol az egyetemisták ugyanúgy otthon érzik magukat, mint az egykori rendszerváltók, a turisták pedig olyan közegbe és életérzésbe csöppenhetnek bele, amit máshol nem tapasztalhatnak meg Budapesten. Éppen ezért, a koronavírus-járvány elhalkulásával egyidőben a Tilos az Á a Ti szalagátvágásotokkal megnyitja kapuit”, fogalmaznak.

 

Forrás: Facebook / telex.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.