Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál!

„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000 helyi és látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz. 

A Bajai Halfőző Fesztivál 1996 óta csábítja látogatók ezreit a városba. A város alapításának 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg az első halfőzést, amiből hamar hagyomány lett. Mint ahogy az esemény hivatalos neve - Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál - is mutatja, a 19. találkozón a családok szórakoztatásáé a főszerep.

A rendezvény Baja össznépi ünnepe, a belváros minden talpalatnyi helyét bográcsok lepik el. Este hat órakor egyszerre gyújtanak be az alkalmi szakácsok, főz és kóstol az egész város. A méltán híres bajai halászlé a régi hagyományokat követve legalább ¾-ed részben pontyból készül és bőven kerül a bográcsba tészta is.

A gasztronómiai élmény mellett a Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kulturális esemény is. A zenei program – komoly-, folklór és könnyűzenei koncertek, tánc – már csütörtökön elkezdődik, és egészen vasárnapig folytatódik. A fesztiválon fellép többek között: Tolvai Reni, a Roy&Ádám Trió, a Fish!, Kállay-Saunders András és a Budapesti Operettszínház művészei.

A magyar hal kiváló minőségű, mégis keveset fogyasztunk belőle. Magyarország uniós társfinanszírozással megvalósuló Halászati Operatív Programja (HOP) - amelynek fő célja a halfogyasztás népszerűsítése - kiemelt feladatának tekinti, hogy a finom és egészséges hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Baján és pláne a Halfőző Fesztiválon a halfogyasztással nagy gond nem lehet!

 

Forrás: Élelmiszer Online


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.