Újrahasznosítják a csikkeket

Az év végére már több mint hetven vendéglátóhely (étterem, romkocsma, bár), szálloda és iroda csatlakozott országszerte a TerraCycle legfrissebb akciójához, a cigarettacsikk-gyűjtéshez: a dohányhulladékot környezetbarát módon újrahasznosítják - írja a Szabad Föld.

A programban leginkább vendéglátó-ipari helyek vehetnek részt, magánszemélyek csak úgy, ha a cigarettahulladékot elviszik a gyűjtőpontokra. Az akció célja az, hogy minél kevesebben szennyezzék a környezetüket.

Magyarországon a nyári fesztiválokon (Balaton Sound, Volt, Sziget) debütált a Csikk Brigád, a szervezők szerint nagy sikerrel. German Dániel, a TerraCycle programvezetője szerint az utak mellett eldobott szemét több mint harmada dohánytermékből származik. „Eddig több mint 70 ezer csikk gyűlt össze, s ha meglesz a megfelelő mennyiség, akkor hamutartót, ipari szemetest vagy raklapot készíttetünk belőle” – mondta German Dániel.

A cég első hazai akciója 2012 tavaszán indult és 2013 júniusáig tartó csokipapírgyűjtés volt, amelyhez 456 gyűjtőponton 90 ezer ember csatlakozott. Ezt követte a chipseszacskóprogram: egy zacskóért, illetve csokipapírért darabonként két forintot fizetnek a gyűjtőknek – eddig egymillió forintot fizettek „vissza” a csokicsomagolások után. Most decemberben pedig egy állatmentéssel foglalkozó alapítvány jut 100 000 forinthoz. A chipses¬zacskókat többszörösen összepréselik, ledarálják, majd a granulátumból műanyag cikkeket készítenek, például táskát, locsolókannát.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.