Újrahasznosítják a csikkeket

Az év végére már több mint hetven vendéglátóhely (étterem, romkocsma, bár), szálloda és iroda csatlakozott országszerte a TerraCycle legfrissebb akciójához, a cigarettacsikk-gyűjtéshez: a dohányhulladékot környezetbarát módon újrahasznosítják - írja a Szabad Föld.

A programban leginkább vendéglátó-ipari helyek vehetnek részt, magánszemélyek csak úgy, ha a cigarettahulladékot elviszik a gyűjtőpontokra. Az akció célja az, hogy minél kevesebben szennyezzék a környezetüket.

Magyarországon a nyári fesztiválokon (Balaton Sound, Volt, Sziget) debütált a Csikk Brigád, a szervezők szerint nagy sikerrel. German Dániel, a TerraCycle programvezetője szerint az utak mellett eldobott szemét több mint harmada dohánytermékből származik. „Eddig több mint 70 ezer csikk gyűlt össze, s ha meglesz a megfelelő mennyiség, akkor hamutartót, ipari szemetest vagy raklapot készíttetünk belőle” – mondta German Dániel.

A cég első hazai akciója 2012 tavaszán indult és 2013 júniusáig tartó csokipapírgyűjtés volt, amelyhez 456 gyűjtőponton 90 ezer ember csatlakozott. Ezt követte a chipseszacskóprogram: egy zacskóért, illetve csokipapírért darabonként két forintot fizetnek a gyűjtőknek – eddig egymillió forintot fizettek „vissza” a csokicsomagolások után. Most decemberben pedig egy állatmentéssel foglalkozó alapítvány jut 100 000 forinthoz. A chipses¬zacskókat többszörösen összepréselik, ledarálják, majd a granulátumból műanyag cikkeket készítenek, például táskát, locsolókannát.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.