Update: "Levesben" a hegyközségekről szóló törvényjavaslat

(MTI) - Levette a napirendről a hegyközségekről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén, a javaslatot korábban Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő nyújtotta be önálló indítványként.

(MTI) - Az egyeztetés tárgya az Országgyűléshez képviselői önálló indítványként benyújtott javaslat, amely a hegyközségi rendszer szervezeti és működési szabályainak átalakítását célozza.
Az egyeztetést azért kezdeményezte a VM, mert szerinte a HNT csütörtökön közzétett sajtóközleménye olyan megalapozatlan állításokat tartalmaz a javaslattal kapcsolatban, amelyek indokolatlan riadalmat kelthetnek a hazai szőlő-bor ágazat szereplőiben és a magyar borok iránt elkötelezett közvéleményben.

A képviselői önálló indítvány napirendről való levételét Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke javasolta a frakció döntése alapján, amellyel a képviselők többsége egyetértett, csupán három jobbikos honatya tartózkodott.
    Az egyebek napirend pont alatt Horváth István (Fidesz), a bizottság alelnöke tájékoztatta a testületet arról, hogy az ülést megelőzően szakmai egyeztetésre került sor, ugyanis az indítvány benyújtását megelőzően széles körben ezt nem tették meg.
    A mostani egyeztetés során a szakértők egyetértettek abban: a hegyközségi törvény módosítása időszerű és a Tiffán Zsolt által előterjesztett indítvány jó alapot ad a módosításhoz, ám azt több helyen is pontosítani kell. A következő napokban folytatják le majd azokat az érdemi megbeszéléseket, amelyek során a szükségesnek ítélt pontosításokat megteszik a szakemberek. Várhatóan ezt követően kerül ismét az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elé a fideszes képviselő önálló indítványa.  
    Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára (HNT) úgy fogalmazott, hogy most az érdemi munkára koncentrálnak a szakemberek annak érdekében, hogy minél jobb szakmai javaslatok szülessenek. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.