Vagány gasztronómiához vagány enteriőr

Izgalmas dolgok történtek az elmúlt egy hétben a Traktor háza táján: alig öt nap alatt teljesen újjáépítették a belvárosi étterem belső enteriőrjét, hozzáigazítva a hely küllemét gasztronómiai koncepciójához. Tavaly novemberben nyílt meg a Traktor Étterem a Bazilika szomszédságában és azóta rengetegen megszerették azt a vagányságot, amit a konyhai stílusában képvisel Bicsár Attila és csapata. Most pedig azt a feladatot kapta Laki Eszter és Csap Viktor, hogy a helyszín megjelenését is igazítsák az ott kínált kulináris élményekhez, az eredmény pedig magáért beszél.

Aki az elmúlt egy évben járt már a Traktorban, az tudja, hogy ez az a hely, ahol a lehetőségek tárháza végtelen, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a Bicsár Attila séf által elénk tárt aktuális alapanyagokból készült fogásai közül. Egy olyan fúziós magyar konyha elemeiből kombinálhatunk, ahol egyaránt megtalálható a kínai ötfűszerrel tálalt kacsamell, vagy a wasabis marha tatár, de a klasszikus rántott csirke, gulyásleves és a somlói galuska sem maradt le az étlapról. A vendégek kedvenc ételei azonban mégsem a főételek között keresendők, hiszen a Traktorban óriási hangsúlyt fektetnek a jobbnál jobb köretekre.

„Nálunk a köretválasztás igazán fontos része a rendelésnek, hiszen a zöldségeket kisebb tányérokon, az asztal közepére tesszük, hogy vendégeink akár egymással is megosszák a különböző ízeket, melyek mindig nagy sikert aratnak. A magyar földekről, magyar termelőktől származó alapanyagokat közel-keleti vagy dél-amerikai fűszerekkel tesszük izgalmassá. Büszkén mondhatom, hogy nálunk mindenki megtalálhatja a saját étkezési szokásainak megfelelő fogást. Legyen szó ételérzékenységről, allergiáról vagy akár vegetáriánus, illetve vegán étkezésről” – mondta Bicsár Attila.

A sztárséf arról is beszélt, hogy a Traktor név mögül elhagyták a Framfood kifejezést, amely sokak számára megtévesztő volt. "A szó alapján az emberek még a vegetáriánus konyhára és nem a farm-to-table koncepcióra gondolnak, ez még nincs benne a köztudatban és mi az utóbbi vagyunk" - hangsúlyozta.

Az elmúlt egy évben rengetegen megszerették azt, amit a Traktor a gasztronómiában képvisel. Egy bevállalós konyha, ahol bármi megtörténhet. Most pedig eljött az idő, hogy az étterem megjelenését is ahhoz az újító gasztronómiai irányhoz igazítsák, amit eddig megszokhattunk a csapattól. A feladatot pedig a nemrég nemzetközi Red Dot elismerést kapó Laki Eszternek és a dániai tapasztalatokkal is rendelkező Csap Viktornak adták, akik a tervezés és kivitelezés során mindvégig arra törekedtek, hogy munkájukkal az étterem ars poeticáját tükrözzék.

„A mai építészet az egyediségről szól. Egyre inkább egyéniségeket, identitást hozzunk létre az éttermek, bárok szállodák vendégei számára, ahol a design becsomagolja a hangulatot, az ízeket és a szolgáltatást. Azt gondolom, hogy lényegében műalkotássá válik egy-egy hely, és akkor működhet jól, ha a gasztronómia mellett a helyszín is elég vonzó a közönségnek ahhoz, hogy folyamatosan visszatérjenek az első élményt követően” – véli Csap Viktor, aki elmondta, hogy a tér átalakításánál figyeltek arra, hogy a korábbinál több embert tudjanak leültetni és olyan különálló térrészeket alakítsanak ki, melyek anélkül is megállják a helyüket, hogy fizikailag elválasztanák azokat egymástól.

Laki Eszter elmondta, hogy a legizgalmasabb rész mindig az eleje és a vége: amikor az első „ecsetvonások” készülnek és kirajzolódik a koncepció – utána pedig az, amikor anyagba formálódik, megvalósul, kézzelfoghatóvá válik. A tervezés során fontosnak tartották, hogy a végleges tervek az étterem saját identitását adják vissza a vendégeknek. Az új enteriőrben dominál a zöld és a pasztellszínek, amelyek izgalmas kombinációban jelennek meg a Traktor jellegzetes mintázatában. „A mintákat valamiféle hasznoskert-dzsungel érzés inspirálta és a belsőépítészeti tervekkel szinkronban döntöttünk emellett” – tette hozzá Eszter.

 

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.