Vakteszt és borkóstoló a Klasszis Média partnereinek - újratöltve

Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.

A  pénzügyi, gazdasági szféra, a szállodai és vendéglátó ágazat valamint a turisztikai szegmens jeles képviselőiből álló vendégek megérkezése után Csabai Károly, az Mfor és a Privátbankár főszerkesztője köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta lapcsoportunkat a jelenlévőknek. Ezt követően Gáspár András, cégünk lapigazgatója, Hollós János, a szintén a lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit főszerkesztője és Bocskai István partnerünk osztott meg hasznos információkat azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan eljuttatni a cégek üzeneteit a média közvetítésével a nagyközönségnek, milyen egy jól működő hirdetés, mi a különbség a pr-megjelenés és a natív-tartalom között – és melyiket mikor, milyen formában érdemes használni, hogy ütős legyen az üzenet.


Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

Ezt követően „rákanyarodtunk” az este kellemes, lazulós, borkóstolós részére, amelynek során mátrai, tokaji, etyeki, badacsonyi és villányi borokkal az ország neves pincészetei és borászatai képviseltették magukat, így amellett, hogy kiválóbbnál kiválóbb nedűket kóstoltunk, különlegesen színes és informatív képet kaphattunk az ország különböző bortermelő régióinak életéről, szőlőiről, tételeiről. 

A pincészetek kiemelkedő tételeit az est szakmai moderátora, Tóbiás Adrienn borszakíró ismertetése mellett a borászatok képviselői személyesen is bemutathatták. Elsőként a Mátra vulkanikus dűlőin kiemelten fehérborokkal foglalkozó Dubicz Borászattól Dunai György Sándorné ismertette boraik, termőterületeik egyedi tulajdonságait. Miközben a pincérek kitöltötték a poharakba az italokat, kezdetét vette a kóstolás, valamint a vendégek elé sorban kerülő tételek szakmai értékelése – pontozásos rendszerrel.


Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

A mátrai borrégiónál maradva következő borászatként a Ludányi Pince bemutatása következett. A vendégek poharába egymás után töltötték a Dubicz Pince 2023-as Mátrai Zsizsi Frizzante tételét és a Ludányi Pince 2021-es Lélekzet névre keresztelt olaszrizlingjét, amelyet a vendégek a korábban kiosztott értékelőlapokon máris pontoztak, miközben arra is figyelt mindenki, hogy nem csak kóstolt, értékelt, hanem asztalonként egy elég komplex szakmai kérdőívvel is megbirkóztak az együtt ülő, így egy csapatot alkotó, egyre jobb kedvű asztaltársaságok.

A neszmélyi borvidékről a Gottwald Borászat borai következtek. Fiatal és élénk Gottwald Pinot Blanc 2020 pezsgőt, illetve egy menő Gottwald Rosét kóstolhattunk, amely, mint megtudtuk Gottwald Szilárdtól, a pincészet vezetőjétől, igen magas pontszámot elérő aranyérmes bor és nagy büszkeség pincészetük számára, hogy idén a Magyar Tudományos Akadémia borának választották.


Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

A szintén a fővárostól nem messze fekvő Etyeki Kúriát pedig Borsos Kitty mutatta be a borászat képviseletében. Elmondta, hogy a 22 magyarországi borvidékből Etyek a hatodik legnagyobb, ahol 32 hektáron folyik a szőlőtermesztés, főleg fehérborokat, és kisebb arányban vörösborokat készítenek. Miközben egymás után érkeztek az Etyeki Kúria tételei – egy Sauvignon Blanc Pezsgő és egy 2021-es Pinot Noir – a borkóstolásba belelendülve már szinte mindenki borszakértőnek érezte magát.

A badacsonyi borvidéket a Szászi Birtok két bora, a Szent György-hegyi Olaszrizling, illetve a 2023-as Kéknyelű képviselte, amelyekről Adrienn elmondta, hogy milyen ez a badacsonyi pincészet, illetve a híres borvidék különleges ismertetőjegyeiről is képet alkothattak a jelen lévők.

A jó borokhoz finom falat is jár. Ezért nem is volt kérdés, hogy az Aria Hotel Budapest cateringje részéről a borok mellé jó ritmusban érkező finger food válogatások a program során végig nagy sikert arattak.

Közben újabb borok kerültek bemutatásra, amelyeket a Pelle Pince képviseletében Pelle László és Mariann hozott a Mád-Tokaj-hegyaljai borvidékről. Vendégeink kóstolhattak különleges 2018-as évjáratú Édesem bort tőlük, miközben a tétel készítője röviden elmesélte, hogy pincészetüket 2007-ben alapították Mádon, ahol kizárólag saját területükön megtermelt szőlőből születnek tételeik pincéjükben.


Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

Ezt követően egy újabb tokaji bor, a Demetervin Max Furmint tétele került a poharakba, közben Adrienn röviden ismertette, hogy a Demetervin Pincészet legendás dűlőkben gazdálkodik, ilyen az Úr ágya és a Király dűlő, amelyek nem csak Tokaj-Hegyalján, hanem messze földön híresek. A furmint kóstolással véget ért a fehér tételek bemutatkozása – ezután eljött a vörösök kora.

 A Vylyan Pincészet 2019-es Csóka Variációjával indítottuk ezt a kört. Kishartyánból Debreczeni Flóra érkezett és mutatta be pincészetüket, aki birtokigazgató édesanyjával és testvérével közösen vezeti a régóta sikeres boros projektet. Mialatt e könnyed tétel a poharakba került, megtudtuk, hogy a Vylyan birtok központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeik szívében alakítottak ki, és 7 ezer tőke szőlő a tulajdonuk.

A vakkóstolás két villányi borral folytatódott tovább: a Jammertal Borbirtok Villányi Franc és a Vylyan Mandulás Cabernet Franc igazán csúcsminőségű választások, amelyek mind kitűnő alapanyagokból készülnek. Itt kellett különben megválaszolni a borkvíz legnehezebb kérdését is, amely arra vonatkozott, hogy a két bor közül melyik lehet az idősebb?

Az est vége fele közeledve Maul Zsolt Pincészete két gyönyörű, testes tétele került a poharakba: a Lator és a Hedonista, amelyeknek neve már előre sejtette, hogy két nem mindennapi tétel következett a borsorban. A pincészet képviseletében Farkas Balázs elmondta, hogy ezek a friss évjáratú csúcsborok tökéletesen fémjelzik az óriási szortimenttel rendelkező borászatot, amelynek a közelmúltban a VinAgora Nemzetközi Borverseny legsikeresebb pincészete címet is odaítélték.


Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

A kérdőíveket a szép tételek kóstolása után begyűjtöttük, ahogy az értékelő lapokat is, és megszületett az eredmény:

idén dobogós helyezést kapott a Vylyan Pincészet Csókakő variációja, a Maul pincészet Lator tétele pedig  felkerült a dobogó második fokára. A legtöbb legmagasabb értékelést vendégeinktől a tokaji Pelle Pincészet Édesem nevű bora kapta.

Bár a program ezzel véget ért, jól jellemezte a hangulatot, hogy senki nem akart még felállni az asztaloktól, tovább tartott a kellemes beszélgetés, networking, legföljebb csak azért, hogy a visszakóstolásra kitett tételekből ki-ki kiválassza a neki tetszőt és abból kortyoljon még, miközben a társaság jó része továbbra is velünk maradt.

Résztvevő borászatok:


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.