Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját a budai Allée Bevásárlóközpont 2. emeletén.

Ha valakinek korábbról már ismerősen cseng a Cafe Frei + Allée kombó - az nem véletlen, hiszen a budai bevásárlóközpontban valóban a nyitás óta működik egy egység - a Libri Könyvesbolt első emeletén. Csakhogy története eddig tartott: mostantól a teljes professzionális kávéscsapat kiköltözött egy jóval tágasabb térbe - egy emelettel feljebb.

Tájékoztató és új kávézónyitása a budai Allée-ban / Forrás: Cafe Frei
Tájékoztató és új kávézónyitása a budai Allée-ban / Forrás: Cafe Frei

Prosperál a kávénagyhatalom

2022-ben, a Covid-időszak végefelé találkoztam utoljára a hazai sajtó képviselőivel, kezdte a beszélgetést Frei Tamás, majd így folytatta:

Azóta a kávézók az egész világon hatalmas változáson mentek át: egyfajta speciális show-room-má alakultak.

Majd Frei bemutatta saját kávéprojektjüket, amely immár nemzetközi birodalommá nőtte ki magát, sőt hamarosan, mint hallhattuk, saját kávéültetvénnyel is gazdagodnak. Termékeik skálája egyre szélesebb,

aki ma a kávézójának italkínálata mellett nem kínál kapszulákat is a vevői számára - az lemarad ezen a piacon, tette hozzá.

Frei Tamás / Forrás: Cafe Frei
Frei Tamás / Forrás: Cafe Frei

Kávékoncepciójukat pedig a következőképp fogalmazta meg: 

Mi egyfajta "flavour company" vagyunk, azaz mindig különböző ízekkel gazdagítjuk az általunk kínált kávéféleségeket, sosem feledve azt, hogy a kávé íze az ízkavalkád mélyén soha ne tűnjön el.

Amiért különben most Frei Tamással találkozhattunk, annak az Allée-ban nyílt új egységükön kívül az is okaként szerepelt, hogy 

ők is felszálltak a szénsavas üdítőital vonatra,

azaz immár a Frei kávézókban és a magyarországi retail-üzletág helyeken is elérhető vadonatúj, most piacra dobott kétféle ízben készített termékük, a Sparkling Coffee vanília illetve mangós változatú szénsavas kávé üdítőjük, amely nyilván az idei nyár egyik nagy slágere lesz. 

Forrás: Cafe Frei
Forrás: Cafe Frei

Cold brew-alapra készült a két új ízváltozatú termék, és a csapat kreativitásának köszönhetően annyit azért elárultak, ezzel még korántsincs vége az idei újdonságoknak - ez még csak a kezdet.

Az új szénsavas termékünk a nap bármely szakában fogyasztható, hiszen nincs benne túl sok koffein (csak éppen annyi, amennyi szükséges), cukor is alig, és egy éven át tartó termékfejlesztés eredménye

- hallhattuk a Cafe Frei menedzsmentjének termékfejlesztési csoportvezetőjétől, Csikósné Méhesfalvi Évától. 

Majd Vörös Miklós, a retail-üzletág vezetője ehhez hozzátette, hogy az eredetileg kizárólag HoReCa-üzletágban tevékenykedő cégük mára egy közepes méretű, sok lábon álló céggé nőtte ki magát, például már két saját gyártóüzemmel is rendelkeznek. Kereskedelmi divíziójuk pedig rohamléptekben nő,

a tavaly év végi kereskedelmi mérlegük 124 százalékkal múlta felül az előző évit. Teljes bevételük pedig  4,8 milliárd forintról 6,8 milliárdra nőtt.

A legfontosabb multiláncok kínálatában bent vannak, és nem csak idehaza, hanem a határon túl is - több országban. Miközben tavaly 5 magyarországi kávézójukat teljesen felújították, most egy újat épp megnyitottak, és hamarosan nyitják a következő hasonló típusú üzletüket - a budai Mammutban.

Több mint 40 és 17 kávézóval rendelkeznek itthon, hallhattuk még a tájékoztató alkalmával. Fluktuációról nemigen esett szó, bár annyibn érintették, hogy a reptéren lévő egységük van munkaerő tekintetében a legnehezebb helyzetben, nem csoda, hogy ott Fülöp-szigetekről érkezett dolgozókat is alkalmaznak.

Végül abba kaphattunk betekintést, miközben már kortyolgattuk a hőségben igencsak jól eső szénsavas legújabb terméküket, hogy a kávék koronázott királyai a világban mind a Távol-Keleten helyezkednek el - Európa, az amerikai kontinens és a többi eddigi kávénagyhatalom kissé hátrébb szorult a legjobb, legkülönlegesebb kávék versenyében.

 

 

 


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.