Vár a legszebb úrnő a város tetején

Egykor az itt húzódó védelmi vonal a Budai Vár alatt fekvő Viziváros védelmét látta el, aztán funkcióját elvesztve olyan különleges kilátótoronyként került be ismét a főváros vérkeringésébe, amely helyzeténél fogva több pontról látható. Mostantól pedig gyönyörűen helyrehozott csúcsos süvegű tornyával fine dining étteremként funkcionál: több éves felújítási munkák után megnyílt a Halászbástya Étterem, ahol minden ablakából lélegzetelállító a panoráma, történelmi korokat idéző, mégis egyedien mai a belső design.

Belépsz az egykori Kőtár csodálatosan helyreállított kovácsoltvas kapuján, és azonnal elvarázsol a környezet. Mert egy másik világba, más dimenzióba érkezel. Ahol minden luxus, minden a történelemről, a múltról szól, mégis magától érthetően modern. Olyan világ fogad a szeptember 23-án átadásra került, Budapest legújabb topéttermében, ahol nincs a gazdagságot csak lihegve másoló gyenge utánzat, ismeretlen a fennkölt, hideg szépség, a megfoghatatlan, hűvös design. Nincs mese, ezt az épületet sok-sok év kemény munkájával úgy rakták össze, ahogy valószínűleg a nagykönyvek megírnák. Vagy legalábbis ahogy anno Schulek Frigyes, a múlt századforduló főépítésze tenné, ha ő építené ma romjaiból újjá. Az ő idejében neoromán tervei lapján épült a Halászbástya (ezt a munkáját tartják különben főművének), az épületegyüttes csúcsos süvegű tornyainak messze földről csodájára jártak. A bástyákat árkádszerűen áttört szerkezetű díszes mellvédfal kötötte össze – épp úgy, ahogy ma. Ahogy megőrizték a Halászbástya jelképének számító kőszobrot, a pajzsot tartó oroszlánt, amelyik most nemcsak az épület előtt, hanem bent a főhelyen, azaz a Lovagteremben lévő szőnyegen is látható.

50 fős különben a központi vendégtér, amely felett lélegzetelállító kristálycsillár ragyog. Mindez Bálint Ágnes belsőépítész hozzáértő művészetét dicséri, itt minden a saját, egyedi tervezése, a padlótól az épületegyüttes tetejéig: a színvilág, a burkolatok, a bútorok, a szőnyegek, a falikarok, tükrök, a falmélyedésekben rejlő tárgyak kiválasztása az ő ízlése szerint történt.

2006-ban nyert a Budavári Önkormányzat nyilvános pályázatán a Liget-Terasz Kft., amellyel 2007 augusztusában kötöttek határozott időre, 20 évre szóló megállapodást. Ebben, mint Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere a megnyitó alkalmával elmondta, a pályázat nyertesének nemcsak az épületegyüttest kellett rendbe hoznia, hanem védett műemlékként a teljes körű felújítási munkálatokat is finanszíroznia kellett. Az átadás határideje másfél évet csúszott a műemléki rekonstrukció okán, és a Halászbástya természetesen továbbra is az Önkormányzat tulajdona, jelenlegi használói bérlői az épületegyüttesnek. Akik 300 millió forintot költöttek az építkezés során, és havi 5 millió forintos bérleti díjukat 10 évig kedvezményes módon fizetik, ha további felújításokra, befektetésekre is sor kerül.

Az épületben most megnyíló étteremben Hammer Zoltán séf és szakképzett, összeszokott csapata gondoskodik a fine dining-ról, főként magyar gasztronómiai fogások és híres nemzetközi ételek kerülnek ki tőlük a konyháról, mondta el a főszakács a megnyitó során.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.