Vár a legszebb úrnő a város tetején

Egykor az itt húzódó védelmi vonal a Budai Vár alatt fekvő Viziváros védelmét látta el, aztán funkcióját elvesztve olyan különleges kilátótoronyként került be ismét a főváros vérkeringésébe, amely helyzeténél fogva több pontról látható. Mostantól pedig gyönyörűen helyrehozott csúcsos süvegű tornyával fine dining étteremként funkcionál: több éves felújítási munkák után megnyílt a Halászbástya Étterem, ahol minden ablakából lélegzetelállító a panoráma, történelmi korokat idéző, mégis egyedien mai a belső design.

Belépsz az egykori Kőtár csodálatosan helyreállított kovácsoltvas kapuján, és azonnal elvarázsol a környezet. Mert egy másik világba, más dimenzióba érkezel. Ahol minden luxus, minden a történelemről, a múltról szól, mégis magától érthetően modern. Olyan világ fogad a szeptember 23-án átadásra került, Budapest legújabb topéttermében, ahol nincs a gazdagságot csak lihegve másoló gyenge utánzat, ismeretlen a fennkölt, hideg szépség, a megfoghatatlan, hűvös design. Nincs mese, ezt az épületet sok-sok év kemény munkájával úgy rakták össze, ahogy valószínűleg a nagykönyvek megírnák. Vagy legalábbis ahogy anno Schulek Frigyes, a múlt századforduló főépítésze tenné, ha ő építené ma romjaiból újjá. Az ő idejében neoromán tervei lapján épült a Halászbástya (ezt a munkáját tartják különben főművének), az épületegyüttes csúcsos süvegű tornyainak messze földről csodájára jártak. A bástyákat árkádszerűen áttört szerkezetű díszes mellvédfal kötötte össze – épp úgy, ahogy ma. Ahogy megőrizték a Halászbástya jelképének számító kőszobrot, a pajzsot tartó oroszlánt, amelyik most nemcsak az épület előtt, hanem bent a főhelyen, azaz a Lovagteremben lévő szőnyegen is látható.

50 fős különben a központi vendégtér, amely felett lélegzetelállító kristálycsillár ragyog. Mindez Bálint Ágnes belsőépítész hozzáértő művészetét dicséri, itt minden a saját, egyedi tervezése, a padlótól az épületegyüttes tetejéig: a színvilág, a burkolatok, a bútorok, a szőnyegek, a falikarok, tükrök, a falmélyedésekben rejlő tárgyak kiválasztása az ő ízlése szerint történt.

2006-ban nyert a Budavári Önkormányzat nyilvános pályázatán a Liget-Terasz Kft., amellyel 2007 augusztusában kötöttek határozott időre, 20 évre szóló megállapodást. Ebben, mint Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere a megnyitó alkalmával elmondta, a pályázat nyertesének nemcsak az épületegyüttest kellett rendbe hoznia, hanem védett műemlékként a teljes körű felújítási munkálatokat is finanszíroznia kellett. Az átadás határideje másfél évet csúszott a műemléki rekonstrukció okán, és a Halászbástya természetesen továbbra is az Önkormányzat tulajdona, jelenlegi használói bérlői az épületegyüttesnek. Akik 300 millió forintot költöttek az építkezés során, és havi 5 millió forintos bérleti díjukat 10 évig kedvezményes módon fizetik, ha további felújításokra, befektetésekre is sor kerül.

Az épületben most megnyíló étteremben Hammer Zoltán séf és szakképzett, összeszokott csapata gondoskodik a fine dining-ról, főként magyar gasztronómiai fogások és híres nemzetközi ételek kerülnek ki tőlük a konyháról, mondta el a főszakács a megnyitó során.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.