Vár a legszebb úrnő a város tetején

Egykor az itt húzódó védelmi vonal a Budai Vár alatt fekvő Viziváros védelmét látta el, aztán funkcióját elvesztve olyan különleges kilátótoronyként került be ismét a főváros vérkeringésébe, amely helyzeténél fogva több pontról látható. Mostantól pedig gyönyörűen helyrehozott csúcsos süvegű tornyával fine dining étteremként funkcionál: több éves felújítási munkák után megnyílt a Halászbástya Étterem, ahol minden ablakából lélegzetelállító a panoráma, történelmi korokat idéző, mégis egyedien mai a belső design.

Belépsz az egykori Kőtár csodálatosan helyreállított kovácsoltvas kapuján, és azonnal elvarázsol a környezet. Mert egy másik világba, más dimenzióba érkezel. Ahol minden luxus, minden a történelemről, a múltról szól, mégis magától érthetően modern. Olyan világ fogad a szeptember 23-án átadásra került, Budapest legújabb topéttermében, ahol nincs a gazdagságot csak lihegve másoló gyenge utánzat, ismeretlen a fennkölt, hideg szépség, a megfoghatatlan, hűvös design. Nincs mese, ezt az épületet sok-sok év kemény munkájával úgy rakták össze, ahogy valószínűleg a nagykönyvek megírnák. Vagy legalábbis ahogy anno Schulek Frigyes, a múlt századforduló főépítésze tenné, ha ő építené ma romjaiból újjá. Az ő idejében neoromán tervei lapján épült a Halászbástya (ezt a munkáját tartják különben főművének), az épületegyüttes csúcsos süvegű tornyainak messze földről csodájára jártak. A bástyákat árkádszerűen áttört szerkezetű díszes mellvédfal kötötte össze – épp úgy, ahogy ma. Ahogy megőrizték a Halászbástya jelképének számító kőszobrot, a pajzsot tartó oroszlánt, amelyik most nemcsak az épület előtt, hanem bent a főhelyen, azaz a Lovagteremben lévő szőnyegen is látható.

50 fős különben a központi vendégtér, amely felett lélegzetelállító kristálycsillár ragyog. Mindez Bálint Ágnes belsőépítész hozzáértő művészetét dicséri, itt minden a saját, egyedi tervezése, a padlótól az épületegyüttes tetejéig: a színvilág, a burkolatok, a bútorok, a szőnyegek, a falikarok, tükrök, a falmélyedésekben rejlő tárgyak kiválasztása az ő ízlése szerint történt.

2006-ban nyert a Budavári Önkormányzat nyilvános pályázatán a Liget-Terasz Kft., amellyel 2007 augusztusában kötöttek határozott időre, 20 évre szóló megállapodást. Ebben, mint Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere a megnyitó alkalmával elmondta, a pályázat nyertesének nemcsak az épületegyüttest kellett rendbe hoznia, hanem védett műemlékként a teljes körű felújítási munkálatokat is finanszíroznia kellett. Az átadás határideje másfél évet csúszott a műemléki rekonstrukció okán, és a Halászbástya természetesen továbbra is az Önkormányzat tulajdona, jelenlegi használói bérlői az épületegyüttesnek. Akik 300 millió forintot költöttek az építkezés során, és havi 5 millió forintos bérleti díjukat 10 évig kedvezményes módon fizetik, ha további felújításokra, befektetésekre is sor kerül.

Az épületben most megnyíló étteremben Hammer Zoltán séf és szakképzett, összeszokott csapata gondoskodik a fine dining-ról, főként magyar gasztronómiai fogások és híres nemzetközi ételek kerülnek ki tőlük a konyháról, mondta el a főszakács a megnyitó során.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.