Varga Péter szerint lazítani kellene a zéró tolerancián

A Varga Pincészet tulajdonosa szerint vissza kellene térni a korábbi szabályozáshoz. 

Az nonszensz, hogyha autóval érkezem meg egy étterembe, akkor a vacsorához nem ihatok meg egy pohár bort. Ez nemcsak, hogy visszaveti a borfogyasztást, az egészséges életmód ellen hat - jelentette ki Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa a 24.hu-nak adott interjúban.

Úgy véli, hogy az alkohol teljes korlátozása az autóvezetés előtt szétrombolja a kulturális szokásokat és a gasztronómiát. Varga Péter szerint ez ügyben nem kezelik felnőttként az embereket. 

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az egy főre eső borfogyasztás Magyarországon: 30 év eltelte alatt hivatalosan 36 literről 18 literre, de a feketekereskedelem visszaszorulása miatt úgy gondolja, inkább a kétharmadával csökkent. Ez nemcsak hazai, hanem nemzetközi tendecia. Itthon persze a kézműves sörpiac felfutása is hozzájárult a borfogyasztás visszaeséséhez. A szakember szerint ebben persze van generációs hullámzás is. 

Mindenesetre az interjúban hosszan fejtegeti, hogy a zéró tolerancia helyett érdemes lenne visszatérni a korábbi, 8 ezrelékes szabályozáshoz. Ami persze segítene a borászokon is, megfoghatná a fogyasztás zsugorodását. 

Beszélt arról is, hogy ugyan évek óta pletykálják, de semmi valóságalapja nincs annak, hogy Mészáros Lőrinc megvásárolná a cégét. 

Forrás: 24.hu


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.