Vége a türelmi időszaknak

Séfek, állatvédők és ínyencek csatáznak Kaliforniában, ahol július elsejével száműzték az éttermekből a libamájat. A tilalom előtti hetekben duplájára ugrott az exkluzív étel ára, néhány mesterszakács halálos fenyegetéseket kapott, és mindenki – meggyőződése szerint – ünnepelte vagy ostorozta a jogszabályt, amelyet még a korábbi kormányzó, Arnold Schwarzenegger látott el a kézjegyével - írja a Népszabadság.

Az Egyesült Államokban mindössze néhány farmon folyik csak libamájtermelés, foglalkozzanak inkább a nagyüzemi állattartás sokkal súlyosabb problémáival – vágnak vissza a kifinomult gasztronómia követői - írja a Népszabadság.

Míg az állatvédő aktivisták kulináris polgári engedetlenségi mozgalmat helyeztek kilátásba, kevésnek találva az 1000 dolláros bírságot, a gourmet-k azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államokban mindössze néhány farmon folyik csak libamájtermelés, foglalkozzanak inkább a nagyüzemi állattartás sokkal súlyosabb problémáival.

A Népszabadság cikke kiemeli, hogy a nagyvárosok közül Chicagóban próbálkoztak már a libamáj „kiűzésével”, de a 2006-ban életbe lépő szabályt 2008-ban hatályon kívül helyezték. Maine államban pedig kidolgozták ugyan a kényszeretetéses termelést tiltólistára helyező tervezetet, ám ezt 2009-ben végleg likvidálták az ellenérdekeltek.

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.