Vegye meg az legendás étterem bútorait

(MTI) - Nem akármilyen aukció lesz csütörtökön a párizsi Drouot cég montmartre-i csarnokában: az Eiffel-torony belső felújításával párhuzamosan - és annak logikus következményeként - elárverezik a torony híres éttermeinek korábbi belső berendezését.

 A licit nagy érdeklődésre tart számot a vendéglős szakmában, de a francia főváros és a dizájn szerelmeseinek szélesebb körében is.

A Le Figaro című nagy párizsi lap az árverés előtt felelevenítette a szó szoros értelmében "magas szintű" éttermek rangos, de változó berendezéseinek legutóbbi átalakulásait.
1983-ban Slavik, az akkori berendező-sztár kapott megbízást arra, hogy újítsa fel a torony Jules Verne (vagy ahogy a magyarok emlegetik: Verne Gyula) nevét viselő vendéglőjének hagyományos, diszkrét belső terét. A második emeleten működő éttermet a mester ekkor ultramodern, fekete-fehér dizájn-garnitúrákkal rendezte be. 1996-ban ugyancsak ő és egyik kollégája, Loup vonta össze az első szint két régi nevezetességét: a La Belle France és a Le Parisien vendéglőkből csinált egyetlen sörözőt, amelyet - annak a talajtól számított csaknem százméteres magasságára utalva - Altitude 95-nek neveztek el. A dekorációt itt a Montgolfiere hőlégballonok inspirálták.
Amikor 2007-ben Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését, Slavik valamennyi díszítő motívumát lebontották, a bárt megszüntették, a tányérokat és az evőeszközöket is kicserélték. Eltávolították a sörözőből a támla nélküli taburetteket és a Verne étteremből az addig ott trónoló fekete Yamaha-zongorát is kiparancsolták. Csütörtökön a bútorokkal együtt a fekete zongora is kalapács alá kerül, a beavatottak 2-3000 eurót várnak érte.
A 2007-es felújításkor a korábbi berendezéseket az Eiffel-tornyot működtető cég raktáraiban helyezték el - mondta el a Le Figarónak Charlotte van Gayer árverési biztos, az aukció szervezője.
Licitálni lehet még a pótszékekre és a függönyökre is, vagy például a Gustave Eiffel terem hangosító berendezéseire, amelyek nélkül elképzelhetetlenek voltak az ott rendezett előadások.
Az aukcióra elsősorban vendéglősöket várnak, akik így aránylag olcsón szerezhetnek rangos tárgyakat Párizs e nevezetes éttermeiből, de feltehetően a dizájn számos szerelmese is ott lesz a Drouot montmartre-i termében. Nagy licitálás várható a Jules Verne vendéglő acélszékeire, amelyek a torony bordázatát utánozzák. A francia országos bútortár listáján is számon tartott székeket Slavik tervezte Jacques Esclasse öntödetulajdonossal együtt, aki aztán le is gyártotta a míves darabokat.
Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a söröző négyszögletes asztalai is, amelyek díszítésére a torony csavarjai adtak mintát.
A kispénzűeknek is érdemes benézni az árverésre: 80-100 euróért már megszerezhetik a Jules Verne vendéglő étkészleteinek néhány fekete-fehér, a hajdani bútorzattal harmonizáló darabját.


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.