Vegye meg az legendás étterem bútorait

(MTI) - Nem akármilyen aukció lesz csütörtökön a párizsi Drouot cég montmartre-i csarnokában: az Eiffel-torony belső felújításával párhuzamosan - és annak logikus következményeként - elárverezik a torony híres éttermeinek korábbi belső berendezését.

 A licit nagy érdeklődésre tart számot a vendéglős szakmában, de a francia főváros és a dizájn szerelmeseinek szélesebb körében is.

A Le Figaro című nagy párizsi lap az árverés előtt felelevenítette a szó szoros értelmében "magas szintű" éttermek rangos, de változó berendezéseinek legutóbbi átalakulásait.
1983-ban Slavik, az akkori berendező-sztár kapott megbízást arra, hogy újítsa fel a torony Jules Verne (vagy ahogy a magyarok emlegetik: Verne Gyula) nevét viselő vendéglőjének hagyományos, diszkrét belső terét. A második emeleten működő éttermet a mester ekkor ultramodern, fekete-fehér dizájn-garnitúrákkal rendezte be. 1996-ban ugyancsak ő és egyik kollégája, Loup vonta össze az első szint két régi nevezetességét: a La Belle France és a Le Parisien vendéglőkből csinált egyetlen sörözőt, amelyet - annak a talajtól számított csaknem százméteres magasságára utalva - Altitude 95-nek neveztek el. A dekorációt itt a Montgolfiere hőlégballonok inspirálták.
Amikor 2007-ben Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését, Slavik valamennyi díszítő motívumát lebontották, a bárt megszüntették, a tányérokat és az evőeszközöket is kicserélték. Eltávolították a sörözőből a támla nélküli taburetteket és a Verne étteremből az addig ott trónoló fekete Yamaha-zongorát is kiparancsolták. Csütörtökön a bútorokkal együtt a fekete zongora is kalapács alá kerül, a beavatottak 2-3000 eurót várnak érte.
A 2007-es felújításkor a korábbi berendezéseket az Eiffel-tornyot működtető cég raktáraiban helyezték el - mondta el a Le Figarónak Charlotte van Gayer árverési biztos, az aukció szervezője.
Licitálni lehet még a pótszékekre és a függönyökre is, vagy például a Gustave Eiffel terem hangosító berendezéseire, amelyek nélkül elképzelhetetlenek voltak az ott rendezett előadások.
Az aukcióra elsősorban vendéglősöket várnak, akik így aránylag olcsón szerezhetnek rangos tárgyakat Párizs e nevezetes éttermeiből, de feltehetően a dizájn számos szerelmese is ott lesz a Drouot montmartre-i termében. Nagy licitálás várható a Jules Verne vendéglő acélszékeire, amelyek a torony bordázatát utánozzák. A francia országos bútortár listáján is számon tartott székeket Slavik tervezte Jacques Esclasse öntödetulajdonossal együtt, aki aztán le is gyártotta a míves darabokat.
Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a söröző négyszögletes asztalai is, amelyek díszítésére a torony csavarjai adtak mintát.
A kispénzűeknek is érdemes benézni az árverésre: 80-100 euróért már megszerezhetik a Jules Verne vendéglő étkészleteinek néhány fekete-fehér, a hajdani bútorzattal harmonizáló darabját.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.