Vegye meg az legendás étterem bútorait

(MTI) - Nem akármilyen aukció lesz csütörtökön a párizsi Drouot cég montmartre-i csarnokában: az Eiffel-torony belső felújításával párhuzamosan - és annak logikus következményeként - elárverezik a torony híres éttermeinek korábbi belső berendezését.

 A licit nagy érdeklődésre tart számot a vendéglős szakmában, de a francia főváros és a dizájn szerelmeseinek szélesebb körében is.

A Le Figaro című nagy párizsi lap az árverés előtt felelevenítette a szó szoros értelmében "magas szintű" éttermek rangos, de változó berendezéseinek legutóbbi átalakulásait.
1983-ban Slavik, az akkori berendező-sztár kapott megbízást arra, hogy újítsa fel a torony Jules Verne (vagy ahogy a magyarok emlegetik: Verne Gyula) nevét viselő vendéglőjének hagyományos, diszkrét belső terét. A második emeleten működő éttermet a mester ekkor ultramodern, fekete-fehér dizájn-garnitúrákkal rendezte be. 1996-ban ugyancsak ő és egyik kollégája, Loup vonta össze az első szint két régi nevezetességét: a La Belle France és a Le Parisien vendéglőkből csinált egyetlen sörözőt, amelyet - annak a talajtól számított csaknem százméteres magasságára utalva - Altitude 95-nek neveztek el. A dekorációt itt a Montgolfiere hőlégballonok inspirálták.
Amikor 2007-ben Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését, Slavik valamennyi díszítő motívumát lebontották, a bárt megszüntették, a tányérokat és az evőeszközöket is kicserélték. Eltávolították a sörözőből a támla nélküli taburetteket és a Verne étteremből az addig ott trónoló fekete Yamaha-zongorát is kiparancsolták. Csütörtökön a bútorokkal együtt a fekete zongora is kalapács alá kerül, a beavatottak 2-3000 eurót várnak érte.
A 2007-es felújításkor a korábbi berendezéseket az Eiffel-tornyot működtető cég raktáraiban helyezték el - mondta el a Le Figarónak Charlotte van Gayer árverési biztos, az aukció szervezője.
Licitálni lehet még a pótszékekre és a függönyökre is, vagy például a Gustave Eiffel terem hangosító berendezéseire, amelyek nélkül elképzelhetetlenek voltak az ott rendezett előadások.
Az aukcióra elsősorban vendéglősöket várnak, akik így aránylag olcsón szerezhetnek rangos tárgyakat Párizs e nevezetes éttermeiből, de feltehetően a dizájn számos szerelmese is ott lesz a Drouot montmartre-i termében. Nagy licitálás várható a Jules Verne vendéglő acélszékeire, amelyek a torony bordázatát utánozzák. A francia országos bútortár listáján is számon tartott székeket Slavik tervezte Jacques Esclasse öntödetulajdonossal együtt, aki aztán le is gyártotta a míves darabokat.
Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a söröző négyszögletes asztalai is, amelyek díszítésére a torony csavarjai adtak mintát.
A kispénzűeknek is érdemes benézni az árverésre: 80-100 euróért már megszerezhetik a Jules Verne vendéglő étkészleteinek néhány fekete-fehér, a hajdani bútorzattal harmonizáló darabját.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.