Vegye meg az legendás étterem bútorait

(MTI) - Nem akármilyen aukció lesz csütörtökön a párizsi Drouot cég montmartre-i csarnokában: az Eiffel-torony belső felújításával párhuzamosan - és annak logikus következményeként - elárverezik a torony híres éttermeinek korábbi belső berendezését.

 A licit nagy érdeklődésre tart számot a vendéglős szakmában, de a francia főváros és a dizájn szerelmeseinek szélesebb körében is.

A Le Figaro című nagy párizsi lap az árverés előtt felelevenítette a szó szoros értelmében "magas szintű" éttermek rangos, de változó berendezéseinek legutóbbi átalakulásait.
1983-ban Slavik, az akkori berendező-sztár kapott megbízást arra, hogy újítsa fel a torony Jules Verne (vagy ahogy a magyarok emlegetik: Verne Gyula) nevét viselő vendéglőjének hagyományos, diszkrét belső terét. A második emeleten működő éttermet a mester ekkor ultramodern, fekete-fehér dizájn-garnitúrákkal rendezte be. 1996-ban ugyancsak ő és egyik kollégája, Loup vonta össze az első szint két régi nevezetességét: a La Belle France és a Le Parisien vendéglőkből csinált egyetlen sörözőt, amelyet - annak a talajtól számított csaknem százméteres magasságára utalva - Altitude 95-nek neveztek el. A dekorációt itt a Montgolfiere hőlégballonok inspirálták.
Amikor 2007-ben Alain Ducasse, a világhírű mesterszakács vette át a torony éttermeinek működtetését, Slavik valamennyi díszítő motívumát lebontották, a bárt megszüntették, a tányérokat és az evőeszközöket is kicserélték. Eltávolították a sörözőből a támla nélküli taburetteket és a Verne étteremből az addig ott trónoló fekete Yamaha-zongorát is kiparancsolták. Csütörtökön a bútorokkal együtt a fekete zongora is kalapács alá kerül, a beavatottak 2-3000 eurót várnak érte.
A 2007-es felújításkor a korábbi berendezéseket az Eiffel-tornyot működtető cég raktáraiban helyezték el - mondta el a Le Figarónak Charlotte van Gayer árverési biztos, az aukció szervezője.
Licitálni lehet még a pótszékekre és a függönyökre is, vagy például a Gustave Eiffel terem hangosító berendezéseire, amelyek nélkül elképzelhetetlenek voltak az ott rendezett előadások.
Az aukcióra elsősorban vendéglősöket várnak, akik így aránylag olcsón szerezhetnek rangos tárgyakat Párizs e nevezetes éttermeiből, de feltehetően a dizájn számos szerelmese is ott lesz a Drouot montmartre-i termében. Nagy licitálás várható a Jules Verne vendéglő acélszékeire, amelyek a torony bordázatát utánozzák. A francia országos bútortár listáján is számon tartott székeket Slavik tervezte Jacques Esclasse öntödetulajdonossal együtt, aki aztán le is gyártotta a míves darabokat.
Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a söröző négyszögletes asztalai is, amelyek díszítésére a torony csavarjai adtak mintát.
A kispénzűeknek is érdemes benézni az árverésre: 80-100 euróért már megszerezhetik a Jules Verne vendéglő étkészleteinek néhány fekete-fehér, a hajdani bútorzattal harmonizáló darabját.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.