Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében

A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben  április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.

A történet a XIX: század közepére nyúlik vissza: 1853. április 17-én az akkori elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába, és e fajták között volt a Malbec is, amely olyannyira megkedvelte az argentin talajt és időjárási viszonyokat, hogy sokkal jobb borokat köszönhettek neki a termelők, mint saját országában. 

A következő években, különösen az 1990-es években, Argentína a Malbecet jelölte ki vezető szőlőfajtájának. Több, mint 10 000 hektárnyit telepítettek, és a belőle készült testes, aromás vörösbor az ország exportjának vitathatatlan vezetőjévé vált.  A sikerszéria azzal vált teljessé, hogy az Egyesült Államokban felfedezték e vörösbort, amely oly jól illik a steakekhez.

 

A Winehub borközpontban, Óbuda szívében, a világnap alkalmából szakírók, kereskedők, borászok és sommelier-k gyűltek össze, hogy ismerkedjenek e különleges vörösborral. A legizgalmasabb kínálat Tokajból érkezett. Bizonyára kevesen tudják, hogy a tokaji Zombory pincészetben otthonra lelt e szőlőfajta.

Az argentín projekt három vállalkozó szellemű szakember,  Roberto Timms, Jorge Ramírezés Esteban Zomborybarátságából született.  Zombory Esteban, a nevét viselő pince tulajdonosa, amely a térség reprezentatív borainak készítésére, valamint az argentin terroir és stílus tükrözésére törekszik. Ahogy honlapjukon fogalmaznak, a nagy európai borok hagyományait és technikáit ötvözik az új világ vállalkozó szellemével.

Modern borkészítési technikáik közé tartozik a rozsdamentes acéltartályokban történő erjesztés, a Taransaud vagy Seguin Moreau francia tölgyfahordókban történő érlelés, ahol a borok 12-14 hónapig pihennek, majd két-három évig palackban érlelődnek a kívánt kifinomultság és egyensúly elérése érdekében, mindig Roberto de la Mota főborászunk, Dél-Amerika talán leghíresebb borászának és olyan ikonikus borok alkotójának irányítása alatt.

 

 

 

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.