Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében

A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben  április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.

A történet a XIX: század közepére nyúlik vissza: 1853. április 17-én az akkori elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába, és e fajták között volt a Malbec is, amely olyannyira megkedvelte az argentin talajt és időjárási viszonyokat, hogy sokkal jobb borokat köszönhettek neki a termelők, mint saját országában. 

A következő években, különösen az 1990-es években, Argentína a Malbecet jelölte ki vezető szőlőfajtájának. Több, mint 10 000 hektárnyit telepítettek, és a belőle készült testes, aromás vörösbor az ország exportjának vitathatatlan vezetőjévé vált.  A sikerszéria azzal vált teljessé, hogy az Egyesült Államokban felfedezték e vörösbort, amely oly jól illik a steakekhez.

 

A Winehub borközpontban, Óbuda szívében, a világnap alkalmából szakírók, kereskedők, borászok és sommelier-k gyűltek össze, hogy ismerkedjenek e különleges vörösborral. A legizgalmasabb kínálat Tokajból érkezett. Bizonyára kevesen tudják, hogy a tokaji Zombory pincészetben otthonra lelt e szőlőfajta.

Az argentín projekt három vállalkozó szellemű szakember,  Roberto Timms, Jorge Ramírezés Esteban Zomborybarátságából született.  Zombory Esteban, a nevét viselő pince tulajdonosa, amely a térség reprezentatív borainak készítésére, valamint az argentin terroir és stílus tükrözésére törekszik. Ahogy honlapjukon fogalmaznak, a nagy európai borok hagyományait és technikáit ötvözik az új világ vállalkozó szellemével.

Modern borkészítési technikáik közé tartozik a rozsdamentes acéltartályokban történő erjesztés, a Taransaud vagy Seguin Moreau francia tölgyfahordókban történő érlelés, ahol a borok 12-14 hónapig pihennek, majd két-három évig palackban érlelődnek a kívánt kifinomultság és egyensúly elérése érdekében, mindig Roberto de la Mota főborászunk, Dél-Amerika talán leghíresebb borászának és olyan ikonikus borok alkotójának irányítása alatt.

 

 

 

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.