Verseny az éttermi kultúra és Schnitta Sámuel szellemében

A verseny névadója Schnitta Sámuel 1893. június 21-én született Budapesten, tanonc volt a Royal és a Hungária Nagyszállodában, ösztöndíj elnyerése után tanulmányait 1911-től Angliában folytatta. Hazatérve Budapesten, több helyen dolgozott vezető beosztásban, majd 1947-ben ő nyitotta meg a New York kávéházat, majd egy évvel később a Margitszigeti Nagyszálló éttermét.

Tizenöt évig tanított szakiskolában, miközben harminc különféle szakmai brosúrát és néhány szakmai iskolai tankönyvet is írt. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mellett működő Schnitta Sámuel Emlékbizottság a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyt hirdetett 2010-re. Az országos döntőt megelőzte a területi régiók versenye, ahonnan az első helyezett iskolák ötfős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé. A régiónkénti megmérettetéseken több mint negyven intézmény hallgatói versengtek.

Az I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Tanuló Verseny döntőjének helyszíne Miskolc, időpontja 2010. november 10-11. A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak. A versenyt a MNGSZ. zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel Bizottság által kijelölt szakemberek zsűrizik, a MNGSZ. mesterbizottságai által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak Miskolcon.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.