Verseny az éttermi kultúra és Schnitta Sámuel szellemében

A verseny névadója Schnitta Sámuel 1893. június 21-én született Budapesten, tanonc volt a Royal és a Hungária Nagyszállodában, ösztöndíj elnyerése után tanulmányait 1911-től Angliában folytatta. Hazatérve Budapesten, több helyen dolgozott vezető beosztásban, majd 1947-ben ő nyitotta meg a New York kávéházat, majd egy évvel később a Margitszigeti Nagyszálló éttermét.

Tizenöt évig tanított szakiskolában, miközben harminc különféle szakmai brosúrát és néhány szakmai iskolai tankönyvet is írt. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mellett működő Schnitta Sámuel Emlékbizottság a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyt hirdetett 2010-re. Az országos döntőt megelőzte a területi régiók versenye, ahonnan az első helyezett iskolák ötfős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé. A régiónkénti megmérettetéseken több mint negyven intézmény hallgatói versengtek.

Az I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Tanuló Verseny döntőjének helyszíne Miskolc, időpontja 2010. november 10-11. A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak. A versenyt a MNGSZ. zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel Bizottság által kijelölt szakemberek zsűrizik, a MNGSZ. mesterbizottságai által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak Miskolcon.

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.