Verseny az éttermi kultúra és Schnitta Sámuel szellemében

A verseny névadója Schnitta Sámuel 1893. június 21-én született Budapesten, tanonc volt a Royal és a Hungária Nagyszállodában, ösztöndíj elnyerése után tanulmányait 1911-től Angliában folytatta. Hazatérve Budapesten, több helyen dolgozott vezető beosztásban, majd 1947-ben ő nyitotta meg a New York kávéházat, majd egy évvel később a Margitszigeti Nagyszálló éttermét.

Tizenöt évig tanított szakiskolában, miközben harminc különféle szakmai brosúrát és néhány szakmai iskolai tankönyvet is írt. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mellett működő Schnitta Sámuel Emlékbizottság a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyt hirdetett 2010-re. Az országos döntőt megelőzte a területi régiók versenye, ahonnan az első helyezett iskolák ötfős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé. A régiónkénti megmérettetéseken több mint negyven intézmény hallgatói versengtek.

Az I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Tanuló Verseny döntőjének helyszíne Miskolc, időpontja 2010. november 10-11. A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak. A versenyt a MNGSZ. zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel Bizottság által kijelölt szakemberek zsűrizik, a MNGSZ. mesterbizottságai által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak Miskolcon.

 


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.