Vesse bele magát egy medencényi borba Pesten!

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját.

Magyarországi borrégiók mellett hét határon túli borvidék termelőit is bemutatja pénteken a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében a Bormedence 2017 Kárpát-medencei borkóstoló; a díszvendégek a Tokaj-hegyaljai Abaújszántó és a partiumi Érmellék lesznek.

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját, miközben alkalmat nyújt arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek, és találkozhassanak jelenlegi és jövőbeli fogyasztóikkal - közölték a szervezők. A hagyományteremtő szándékkal meghirdetett sétálókóstolón képviseltetik magukat a tokaji, a balatonfüred-csopaki, a badacsonyi, a somlói, a soproni, a szekszárdi, a villányi, a mátrai, a bükki, a kunsági és a hajós-bajai borvidékek, valamint érmelléki, temesi, szerémségi, dél-baranyai, muravidéki, felvidéki és kárpátaljai pincészetek is.

Mint a szervezők emlékeztetnek, a Magyarországon hivatalosan elfogadott 150 borszőlőfajtából 93 hagyományos (őshonos, hazai keresztezésű vagy regionális) fajta; ezek az összes szőlőterület közel kétharmadát foglalják el. A Bormedence két mesterkurzust is hirdet, melyek résztvevői két őshonos szőlőfajtát, a furmintot, illetve a bakatort ismerhetik meg. A furmint egyike a legsokoldalúbb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtáknak, amit jól mutatnak majd a Dél-Stájeroszágól a Ménesi borvidékig terjedő területről felvonultatott tételek.

A bakator főként Érmelléken volt elterjedve, ahol ősi helyi szőlőnek tartják; a Bakator Szövetség alapítói által vezetett mesterkurzuson az Érmellék mellett Badacsonyból, Kárpátaljáról, Somlóról, Szatmár-hegyaljáról és a Szerémségből származó bakatorok lesznek kóstolhatók. A rendezvény vendégei a Kárpát-medencei borok mellett csemegézhetnek a torockói sajtból, az udvarhelyi kolbászból, illetve az édes felvidéki mákos finomságokból, a kóstolót pedig akár csíki sörrel is zárhatják.

A teljes kiállítói lista és további információk a www.bormedence.hu honlapon érhetők el.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?