Vesse bele magát egy medencényi borba Pesten!

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját.

Magyarországi borrégiók mellett hét határon túli borvidék termelőit is bemutatja pénteken a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében a Bormedence 2017 Kárpát-medencei borkóstoló; a díszvendégek a Tokaj-hegyaljai Abaújszántó és a partiumi Érmellék lesznek.

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját, miközben alkalmat nyújt arra, hogy az anyaországi és a külhoni borászok tapasztalatot cseréljenek, és találkozhassanak jelenlegi és jövőbeli fogyasztóikkal - közölték a szervezők. A hagyományteremtő szándékkal meghirdetett sétálókóstolón képviseltetik magukat a tokaji, a balatonfüred-csopaki, a badacsonyi, a somlói, a soproni, a szekszárdi, a villányi, a mátrai, a bükki, a kunsági és a hajós-bajai borvidékek, valamint érmelléki, temesi, szerémségi, dél-baranyai, muravidéki, felvidéki és kárpátaljai pincészetek is.

Mint a szervezők emlékeztetnek, a Magyarországon hivatalosan elfogadott 150 borszőlőfajtából 93 hagyományos (őshonos, hazai keresztezésű vagy regionális) fajta; ezek az összes szőlőterület közel kétharmadát foglalják el. A Bormedence két mesterkurzust is hirdet, melyek résztvevői két őshonos szőlőfajtát, a furmintot, illetve a bakatort ismerhetik meg. A furmint egyike a legsokoldalúbb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtáknak, amit jól mutatnak majd a Dél-Stájeroszágól a Ménesi borvidékig terjedő területről felvonultatott tételek.

A bakator főként Érmelléken volt elterjedve, ahol ősi helyi szőlőnek tartják; a Bakator Szövetség alapítói által vezetett mesterkurzuson az Érmellék mellett Badacsonyból, Kárpátaljáról, Somlóról, Szatmár-hegyaljáról és a Szerémségből származó bakatorok lesznek kóstolhatók. A rendezvény vendégei a Kárpát-medencei borok mellett csemegézhetnek a torockói sajtból, az udvarhelyi kolbászból, illetve az édes felvidéki mákos finomságokból, a kóstolót pedig akár csíki sörrel is zárhatják.

A teljes kiállítói lista és további információk a www.bormedence.hu honlapon érhetők el.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.