Veszélyben a fish and chips

A britek egyik imádott fogását, a fish and chips-et kínáló büfék az ukrajnai háború miatt hamarosan bezárhatnak.

Ugyanis normális időkben Oroszország szálította a brit halfogyasztás 30-40 százalékát, Ukrajna pedig a rántott halhoz szükséges napraforgóolajat. A büfétulajdonosok most a szankciók következményei miatt aggódnak, adja hírül az euronews.com portál.

Andrew Crook a Halsütödék Szakszervezetének elnöke szerint a magas infláció miatt pedig nehéz, hogy jó árréssel dolgozzanak. Aztán ott van az ÁFA is. Mindkét oldalról szorongatnak, nagy a nyomás a tulajdonosokon.

 
 
A fish and chips a középosztály kedvencének számít. Először az 1860-as években készítették el, de a demográfiai és étrendbeli változások miatt a népszerűsége csökkenni kezdett.

A Captain fish and chips büfé beszerzési vezetője úgy gondolja, az olyan országok, ahol sok fehér halat halásznak, például Norvégia és Anglia is, Oroszország helyébe léphetnének, de ehhez idő kell. A költségeket próbálják nem áthárítani a vásárlókra, igyekszenek kibírni az árkülönbséget.

A brit ÁFA-t a világjárvány ideje alatt 12,5%-ra csökkentették, de újra 20%-ra emelkedett. Ez azt is jelentheti, hogy az ország 10 ezer fish n chips büféjéből akár 3 ezer végleg be is zárhat. Vannak azonban olyanok, akik az ÁFA-növekedés ellenére is a fish and chipset választják.

 

Forrás: Euronews


Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.