Veszélyben a fish and chips

A britek egyik imádott fogását, a fish and chips-et kínáló büfék az ukrajnai háború miatt hamarosan bezárhatnak.

Ugyanis normális időkben Oroszország szálította a brit halfogyasztás 30-40 százalékát, Ukrajna pedig a rántott halhoz szükséges napraforgóolajat. A büfétulajdonosok most a szankciók következményei miatt aggódnak, adja hírül az euronews.com portál.

Andrew Crook a Halsütödék Szakszervezetének elnöke szerint a magas infláció miatt pedig nehéz, hogy jó árréssel dolgozzanak. Aztán ott van az ÁFA is. Mindkét oldalról szorongatnak, nagy a nyomás a tulajdonosokon.

 
 
A fish and chips a középosztály kedvencének számít. Először az 1860-as években készítették el, de a demográfiai és étrendbeli változások miatt a népszerűsége csökkenni kezdett.

A Captain fish and chips büfé beszerzési vezetője úgy gondolja, az olyan országok, ahol sok fehér halat halásznak, például Norvégia és Anglia is, Oroszország helyébe léphetnének, de ehhez idő kell. A költségeket próbálják nem áthárítani a vásárlókra, igyekszenek kibírni az árkülönbséget.

A brit ÁFA-t a világjárvány ideje alatt 12,5%-ra csökkentették, de újra 20%-ra emelkedett. Ez azt is jelentheti, hogy az ország 10 ezer fish n chips büféjéből akár 3 ezer végleg be is zárhat. Vannak azonban olyanok, akik az ÁFA-növekedés ellenére is a fish and chipset választják.

 

Forrás: Euronews


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.