Vihar a hamburgeradó miatt

"Vállalniuk kell a rizikót azoknak, akik egészségkárosító termékeket fogyasztanak" Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezekkel a szavakkal indokolta az egészségre káros termékek tervezett megadóztatását, közismertebb nevén a hamburgeradó bevezetését - írja a Pénzcentrum.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára gyakorlatilag megerősítette azokat az előzetes értesüléseket, miszerint a kormány a "hamburgeradó" bevezetését tervezi. Cséfalvay Zoltán a HírTv-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy vállalniuk kell a rizikót azoknak, akik egészségkárosító termékeket fogyasztanak.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége a napokban úgy reagált: nem ismerik a Kormány "hamburgeradó" néven futó elképzelését, de a sajtóban napvilágot látott nyilatkozatok alapján várják, hogy ebben a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat jövőjét érintő kérdésben az érintettek bevonásával, valódi szakmai vitát és hatásvizsgálatokat követően szülessen döntés.

Mint közleményükben írják, a hazai élelmiszer-feldolgozók termékei a legszigorúbb hazai és uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartásával jutnak el a fogyasztókhoz, így fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

A Jobbik programjának évek óta hangsúlyozott tétele: vessenek ki adót az egészségtelennek minősített gyorséttermi árucikkekre, ahogy azt teszik az Európai Unió számos tagállamában, így Dániában, Romániában, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában.

– A függőségből nem lehet kigyógyulni, csak tartósan önmegtartóztatóvá válni. Aki húsz évig dohányzott, az nikotinfüggőnek tekinthető, hiába nem gyújtott rá az elmúlt két évben – hangsúlyozta a Bors Online-nak adott interjúban dr. Zacher Gábor toxikológus. A szakember szerint pénzzel nem, csak felvilágosítással ösztönözhető a leszokás.

– Magyarországon mintegy 800 ezer alkoholfüggő él. A rehabilitáció fél-egy évig tart, és igen sok pénzt felemészt. A cigarettázás következményeként kialakuló gégerák sugárkezelése, kemoterápiája egymillió forintnál is többe kerül. Lehet, hogy valaki élete során be sem fizet annyi járulékot, mint amennyit a gyógyítása elvisz.

Lőcsei Tamás (PricewaterhouseCoopers) szerint körültekintően kell eljárni az ilyen adók bevezetésekor, ugyanis több tanulmány is kimutatta, hogy az élelmiszerek ára sokkal jobban befolyásolja a fogyasztást, mint az élelmiszer egészségre gyakorolt hatása.

Az Egyesült Államokból indult az az ötlet, hogy bizonyos élelmiszereket a kevésbé egészséges kategóriába soroltak be, és ennek megfelelően különböző adókat vetettek ki rájuk. Jelenleg is több államban vannak érvényben ilyen adók - mondta az InfoRádiónak a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Lőcsei Tamás hangsúlyozta: ahány ország, akkora ennek az adónemnek a mértéke, amely az egészen minimálistól a két-három százalékig terjed. Óvatosan kell bánni ezzel, mert több tanulmány is rámutatott: jelentős hatással lehet ez a fogyasztásra.

Az élelmiszer ára ugyanis sokkal jobban befolyásolhatja a fogyasztást, mint az informáltság az adott élelmiszernek az egészségre gyakorolt hatásairól - fűzte hozzá a szakértő, aki elmondta azt is, hogy egy tanulmány szerint két százalékos adó 25 százalékkal vetheti vissza az adott termék fogyasztását.

Csontos Csaba, a Nestlé Hungária Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója közölte: mivel az adó költségoldali növekedést jelentene a cégeknek, ami nem viselhető el sokáig, az árak emelkednének, vagy munkaerőtől kellene megválni. - Az adóval egyes termékek egyszerűen drágábbak lesznek, az egyetlen, aki károsodhat, az a fogyasztó - tette hozzá. (forrás: Pénzcentrum, Weborvos, Bors Online, Femina, Világgazdaság)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.