Világhírű csokoládé lett elérhető Budapesten

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

Különleges elismerésekben részesült nemrég a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja. A Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya bonbon megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. A nemzetközi gasztronómiai versenyeken a Sweetic két további alkotása is sikerrel járt: a Great Taste Awards-on egy aranycsillagot kapott a tejcsokoládé burokba töltött pekánpraliné ropogós mogyorókrokanttal. Az Academy of Chocolate Awards pedig különdíjjal ismerte el a CS 4970 fantázianevű, Camino Steve tiszteletére készült pralinét.

Nem idén hallunk először a cégről: az elmúlt 6 évben, 3 különféle világversenyről összesen 30 díjjal tértek haza. Tavaly pedig a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé kerültek be azzal, hogy Zala Judit pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia venezuelai étcsokoládéburokba megálmodott kombinációja három aranycsillagot nyert a Great Taste Awards-on. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült, 2019-ben pedig ebben a kategóriában egyedül a cég kapta meg ezt az elismerést, így világbajnokok lettek.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 777 termékmintát kóstoltak meg február-július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással" történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

Megnyitott a Sweetic Buda

2020 novemberétől Budapesten is elérhetőek a cég világhírű pralinéi. A csokoládé manufaktúra márkaboltja egyben egy speciality kávézó is, amely a Cafe Marcello-val való fúzió hatására jött létre.



„A díjaink miatt nagy figyelmet kaptunk az elmúlt években, így sokszor kaptuk meg a kérdést, hogy Budapesten miért nem elérhetőek még a termékeink teljes választékban. Nagyon szerettük volna, hogy legyen egy hely, ahol mindent egy helyen megtalálnak ami hozzánk kapcsolódik. Ez az álmunk most valóra vált, Budapest egyik legszebb részén, a Frankel Leo út 12. alatt. Jelenleg több mint 100 féle csokoládé vásárolható meg az üzletben, beleértve az összes eddigi díjnyertes bonbonunkat, cake-popunkat, drazsénkat, forró csokoládénkat és krémes karamellánkat is” – mondta Zala Judit csokoládémester.

A „csokoládé bár” mellett a Sweetic Buda a különleges kávéélményről is szól. A fővárosban egyedül itt kóstolhatunk helyben pörkölt El Salvadorból származó kávékülönlegességet.


 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.