Világszerte kevesebbet isznak az emberek

Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága.  A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.

Amerikában nem csak, hogy egyre több szesz ömlik a garatra, de jó gyorsan emelkedik a mennyiség.

Az Egyesült Államokban a 2014-es 29 milliárd liter után 2015-ben már 30,6 milliárd liter „tinta” vált a földdel egyenlővé, már ha hiszünk az Euromonitor International statisztikáinak.

A kutatók szerint ez a jelenség a kézműves sörök közelmúltbeli rohamos térhódításának köszönhető.

Máskülönben speciel Ukrajna mutatta a legnagyobb csökkenést az alkoholfogyasztásban, méghozzá 2014 és 2015 között 17 százalékos – mondjuk ki – zuhanással. Még a történelmileg „legszomjasabb” Kína is 3,5 százalékos visszaesést produkált.


Noha globálisan kevesebbet isznak (alkoholt) az emberek, ám a népesség egyre inkább a magasabb minőségű, prémium italok mellett tör lándzsát. A whiskey esetében a legnagyobb fellendülés az értékesítésben; a bourbon whiskey-é az elmúlt években például 44 százalékot növekedett. A tequiláé, a mezcalé és a boré szintén emelkedett.

A vodka eladása ezzel szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárd literről 2015-re 3,2 milliárd literre apadt, amivel azért továbbra is spirituszhörpintés zászlóhajója.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.