Világszerte kevesebbet isznak az emberek

Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága.  A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.

Amerikában nem csak, hogy egyre több szesz ömlik a garatra, de jó gyorsan emelkedik a mennyiség.

Az Egyesült Államokban a 2014-es 29 milliárd liter után 2015-ben már 30,6 milliárd liter „tinta” vált a földdel egyenlővé, már ha hiszünk az Euromonitor International statisztikáinak.

A kutatók szerint ez a jelenség a kézműves sörök közelmúltbeli rohamos térhódításának köszönhető.

Máskülönben speciel Ukrajna mutatta a legnagyobb csökkenést az alkoholfogyasztásban, méghozzá 2014 és 2015 között 17 százalékos – mondjuk ki – zuhanással. Még a történelmileg „legszomjasabb” Kína is 3,5 százalékos visszaesést produkált.


Noha globálisan kevesebbet isznak (alkoholt) az emberek, ám a népesség egyre inkább a magasabb minőségű, prémium italok mellett tör lándzsát. A whiskey esetében a legnagyobb fellendülés az értékesítésben; a bourbon whiskey-é az elmúlt években például 44 százalékot növekedett. A tequiláé, a mezcalé és a boré szintén emelkedett.

A vodka eladása ezzel szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárd literről 2015-re 3,2 milliárd literre apadt, amivel azért továbbra is spirituszhörpintés zászlóhajója.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.