Világszerte kevesebbet isznak az emberek

Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága.  A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.

Amerikában nem csak, hogy egyre több szesz ömlik a garatra, de jó gyorsan emelkedik a mennyiség.

Az Egyesült Államokban a 2014-es 29 milliárd liter után 2015-ben már 30,6 milliárd liter „tinta” vált a földdel egyenlővé, már ha hiszünk az Euromonitor International statisztikáinak.

A kutatók szerint ez a jelenség a kézműves sörök közelmúltbeli rohamos térhódításának köszönhető.

Máskülönben speciel Ukrajna mutatta a legnagyobb csökkenést az alkoholfogyasztásban, méghozzá 2014 és 2015 között 17 százalékos – mondjuk ki – zuhanással. Még a történelmileg „legszomjasabb” Kína is 3,5 százalékos visszaesést produkált.


Noha globálisan kevesebbet isznak (alkoholt) az emberek, ám a népesség egyre inkább a magasabb minőségű, prémium italok mellett tör lándzsát. A whiskey esetében a legnagyobb fellendülés az értékesítésben; a bourbon whiskey-é az elmúlt években például 44 százalékot növekedett. A tequiláé, a mezcalé és a boré szintén emelkedett.

A vodka eladása ezzel szemben a tavalyelőtti 3,3 milliárd literről 2015-re 3,2 milliárd literre apadt, amivel azért továbbra is spirituszhörpintés zászlóhajója.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.