Villányi Franc bemutató a Vincén

Villányi Franc bemutatóval készül a Villányi borvidék az ország egyik legismertebb borszakmai rendezvényére, a „VinCE Budapest 2015” - re. A Corinthia Hotel Budapest elegáns falai között a közép - európai borkészítésre fókuszáló és a gourmet termékek tudatos fogyasztására sarkalló, műélvező program jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség.  

Három napon át (2015. március 6-8-ig) a VinCE Budapest két standján (103-104) mutatkozik be a Villányi borvidék 19 pincészete. A termőtáj büszkeségét, - az immáron hivatalosan is „Villányi Franc”- nak szólítható - vezérterméküket kóstoltatják a luxus hotelbe érkező borbarátoknak.

A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél és borházasításokban általánosan elterjedt, mégis fajtatiszta borként kiemelkedő minőséget kevés helyen ad. (pl.:Loire, Villány)
A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. A Villányi borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a cabernet franc-ból készült bort, - premium és super premium minőségben - Villányi Franc -nak nevezzük. Az itt bemutatott borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással szüretelt szőlőből (25-50 hl/ ha) származnak, átlagban közel két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba. A Villányi borvidék eredetvédelmi szabályozását jóváhagyó miniszteri aláírás a napokban kerül a helyére, így a rendezvény után palackozott termékeken már a Villányi Franc név és logo is megérdemelten jelenik majd meg.
A két standon kóstolható Villányi Franc-ok az alábbiak:


A Villányi borvidék borászai a Villányi Franc-t úgy kezelik, mint a táj legszebben beszélő szónokát. Reményeik szerint a vezértermék alkalmas lesz arra is, hogy pár év múlva elhelyezze ezt a szerethető borvidéket a világ minőségi bortermő vidékeinek térképén is. 

A VinCE Budapest belépőjegy vásárlásával látogatható. Szeretettel várnak mindenkit!
További információ: www.vincebudapest.hu



Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.