Villányi siker a nemzetközi borversenyen

A Mundus Vini nemzetközi borversenyen a világ 42 országának több mint 6000 bora közül választották legjobb vörösbornak a villányi Vylyan Pincészet Cabenet Franc válogatásborát, a 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást.

Idén 14. alkalommal rendezték meg a németországi Neustadtban a Mundus Vini nemzetközi borversenyt. Az eseményt hivatalosan is a világ legnagyobb borversenyeként tartják számon, amely a két legtekintélyesebb Franciaországban működő nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (International Organisation of Vine and Wine), és az UIOE (Union Internationale des Oenologues Paris) védnöksége alatt működik. A 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást vörösbor kategóriában nevezték. A versenyen a kóstolást 3 német és 4 nemzetközi zsűritagból álló bizottság végezte.

„A díj a legjobb bizonyíték arra, hogy a cabernet franc szőlőfajta Villányban találta meg ideális termőhelyét, a klímának és termőföldnek köszönhetően olyan borokat lehet belőle készíteni, mint sehol másutt a világon. 2009-ben koncentrált, gyönyörű termést szüreteltünk. A 20 hónapos hordós érlelés során figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan MANDOLÁS néven.” – mondta el Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet birtokigazgatója az aranyérmes borról.

„A cabernet franc fajta Villányban betöltött központi, arculatformáló szerepe egyre ismertebbé válik hazánkban, de egy ilyen tekintélyes díj mindig koncentráltan ráirányítja a figyelmet a Villányi borokra és növeli az érdeklődést irántuk a nemzetközi  piacokon is. A Vylyan Pincészet aranyérme újabb egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a Villányi borvidék pincészeteinek összefogása jó irányába halad a 100% fajtatiszta cabernet franc borok közös, Villányi Franc márkanév alatt történő bevezetésével. Gratulálunk az aranyéremhez!” – mondta el Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A sikereknek köszönhetően a jövő elképzelései között szerepel egy cabernet franc világverseny megszervezése is, amelynek Villány adna otthont, s amely tovább erősítené a borvidék nemzetközi hírnevét. Az első Villányi Franc borok jövő évtől kerülnek forgalomba.

A versenyen ugyancsak aranyérmet nyert a Vylyan Pincészet 2009-es Duenniumja, amely a Duenniumok első olyan évjárata, amelyben 79 %-kal a cabernet franc csúcs-domináns, valamint a Bock Pince Syrah 2011-es évjárata is aranyérmes lett.


Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.