Villányi siker a nemzetközi borversenyen

A Mundus Vini nemzetközi borversenyen a világ 42 országának több mint 6000 bora közül választották legjobb vörösbornak a villányi Vylyan Pincészet Cabenet Franc válogatásborát, a 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást.

Idén 14. alkalommal rendezték meg a németországi Neustadtban a Mundus Vini nemzetközi borversenyt. Az eseményt hivatalosan is a világ legnagyobb borversenyeként tartják számon, amely a két legtekintélyesebb Franciaországban működő nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (International Organisation of Vine and Wine), és az UIOE (Union Internationale des Oenologues Paris) védnöksége alatt működik. A 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást vörösbor kategóriában nevezték. A versenyen a kóstolást 3 német és 4 nemzetközi zsűritagból álló bizottság végezte.

„A díj a legjobb bizonyíték arra, hogy a cabernet franc szőlőfajta Villányban találta meg ideális termőhelyét, a klímának és termőföldnek köszönhetően olyan borokat lehet belőle készíteni, mint sehol másutt a világon. 2009-ben koncentrált, gyönyörű termést szüreteltünk. A 20 hónapos hordós érlelés során figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan MANDOLÁS néven.” – mondta el Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet birtokigazgatója az aranyérmes borról.

„A cabernet franc fajta Villányban betöltött központi, arculatformáló szerepe egyre ismertebbé válik hazánkban, de egy ilyen tekintélyes díj mindig koncentráltan ráirányítja a figyelmet a Villányi borokra és növeli az érdeklődést irántuk a nemzetközi  piacokon is. A Vylyan Pincészet aranyérme újabb egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a Villányi borvidék pincészeteinek összefogása jó irányába halad a 100% fajtatiszta cabernet franc borok közös, Villányi Franc márkanév alatt történő bevezetésével. Gratulálunk az aranyéremhez!” – mondta el Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A sikereknek köszönhetően a jövő elképzelései között szerepel egy cabernet franc világverseny megszervezése is, amelynek Villány adna otthont, s amely tovább erősítené a borvidék nemzetközi hírnevét. Az első Villányi Franc borok jövő évtől kerülnek forgalomba.

A versenyen ugyancsak aranyérmet nyert a Vylyan Pincészet 2009-es Duenniumja, amely a Duenniumok első olyan évjárata, amelyben 79 %-kal a cabernet franc csúcs-domináns, valamint a Bock Pince Syrah 2011-es évjárata is aranyérmes lett.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.