Villányi siker a nemzetközi borversenyen

A Mundus Vini nemzetközi borversenyen a világ 42 országának több mint 6000 bora közül választották legjobb vörösbornak a villányi Vylyan Pincészet Cabenet Franc válogatásborát, a 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást.

Idén 14. alkalommal rendezték meg a németországi Neustadtban a Mundus Vini nemzetközi borversenyt. Az eseményt hivatalosan is a világ legnagyobb borversenyeként tartják számon, amely a két legtekintélyesebb Franciaországban működő nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (International Organisation of Vine and Wine), és az UIOE (Union Internationale des Oenologues Paris) védnöksége alatt működik. A 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást vörösbor kategóriában nevezték. A versenyen a kóstolást 3 német és 4 nemzetközi zsűritagból álló bizottság végezte.

„A díj a legjobb bizonyíték arra, hogy a cabernet franc szőlőfajta Villányban találta meg ideális termőhelyét, a klímának és termőföldnek köszönhetően olyan borokat lehet belőle készíteni, mint sehol másutt a világon. 2009-ben koncentrált, gyönyörű termést szüreteltünk. A 20 hónapos hordós érlelés során figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan MANDOLÁS néven.” – mondta el Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet birtokigazgatója az aranyérmes borról.

„A cabernet franc fajta Villányban betöltött központi, arculatformáló szerepe egyre ismertebbé válik hazánkban, de egy ilyen tekintélyes díj mindig koncentráltan ráirányítja a figyelmet a Villányi borokra és növeli az érdeklődést irántuk a nemzetközi  piacokon is. A Vylyan Pincészet aranyérme újabb egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a Villányi borvidék pincészeteinek összefogása jó irányába halad a 100% fajtatiszta cabernet franc borok közös, Villányi Franc márkanév alatt történő bevezetésével. Gratulálunk az aranyéremhez!” – mondta el Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A sikereknek köszönhetően a jövő elképzelései között szerepel egy cabernet franc világverseny megszervezése is, amelynek Villány adna otthont, s amely tovább erősítené a borvidék nemzetközi hírnevét. Az első Villányi Franc borok jövő évtől kerülnek forgalomba.

A versenyen ugyancsak aranyérmet nyert a Vylyan Pincészet 2009-es Duenniumja, amely a Duenniumok első olyan évjárata, amelyben 79 %-kal a cabernet franc csúcs-domináns, valamint a Bock Pince Syrah 2011-es évjárata is aranyérmes lett.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.