A Zensho Co. Ltd., mely a harmadik legnagyobb amerikai hamburger gyorséttermi láncolatot működteti japánban, bejelentette, hogy felbontja meglévő szerződését a Wendy's/Arby's csoporttal, és december végéig bezárja 71 Wendy's gyorséttermét. A Wendy's Japánban az idén márciusig tartó pénzügyi évben 6,2 milliárd jen értékben értékesített.
Japánban a hamburgerre alapozott gyorséttermi üzletágban már régóta a McDonald's dominál, mely hozzávetőlegesen 65 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A McDonald's az első éttermét Japánban 1971-ben nyitotta, azóta az éttermek száma már eléri a 3.720-at.
A Burger King Corp. 16 étteremmel van jelen a szigetországban. A világ második legnagyobb hamburger gyorséttermi lánca még 2001-ben kivonult a japán piacról, miután elveszítette a McDonald's-al szembeni árháborút, azonban ezt követően 2007-ben visszatért.
Wendy's hamburgerek nélkül marad Japán
A Wendy's amerikai hamburger gyorséttermi lánc 29 évnyi jelenlét után a japán piacról való kivonulás mellett döntött - adta hírül az itbusiness.hu, a The Wall Street Journal értesülése alapján.

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől
Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában
Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.