Wolfgang Puck tökéletes hálaadási pulykája

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük.

A séflegenda most megosztja velünk a tökéletes pulyka titkát.

Wolfgang Puck tökéletes sült pulykájának receptje
10-12 főre

Hozzávalók:

-        1 db pulyka (6-7kg)

-        Só

-        Frissen őrölt fekete bors

-        1 csésze extra szűz olívaolaj

-        4 szál rozmaring

Elkészítés:

  1.  Mielőtt elkezdenénk a pulykát előkészíteni, a sütőt 160°-ra elő kell melegíteni.
  2. Első lépésként el kell távolítani a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatóak lesznek.
  3. Következő lépésként hideg vízzel le kell öblíteni a pulykát. Érdemes kívül belül is jól átmosni, majd ha ezzel készen vagyunk, papírtörlővel szárazra kell törölni.
  4. Utána a lelógó bőrök és zsírok levágásával folytatjuk.
  5. A pulykát kívül-belül befűszerezzük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd mindezt jól beledörzsöljük a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy mindenhol kellően fedje a pulykát a fűszeres olaj.
  6. A 4 szál rozmaringot elhelyezzük a pulyka belsejében, majd ha ezzel készen vagyunk, húskötöző zsineggel összefűzzük a pulykát.
  7. Az megkötött pulykát óvatosan tepsibe rakjuk és a sütő legalsó rácsára helyezzük.
  8. Az időzítőt 2 órára állítjuk és átsütjük a pulykát. Ezt követően magasabb hőmérsékletre emeljük a sütőt és szép aranybarnára sütjük a külsejét. (190°C, 10-15 perc). Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal.
  9. Húshőmérővel leellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, aminek ideális esetben 75°-nak kell lennie. A sütési idő a pulyka méretétől függ.
  10. Ha elkészült a pulyka, óvatosan kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük és 20-30 percig pihentetni hagyjuk.
  11. Az idő lejártával fel is szeletelhetjük és tálalhatjuk az elkészült pulykát.

Wolfgang Puck extra tippjei a sült pulykához

A tepsiben maradt húsról lecsöpögött zsiradékot szintén érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.

Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldség ágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve csak be kell dobálni a tepsi aljába, egyenletesen szétoszlatni, majd minderre ráhelyezni a húst. Sütés után a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként fognak szolgálni.

A pulyka felvágását a következőképpen tudjuk a legprofibban elvégezni: először középen kell félbevágni a pulykát, majd a mellek és lábak közötti bőrt is el kell metszeni. A mellcsont mentén végighúzzuk a kést és leemeljük a levágott pulykamellet. Végül pedig átlósan szeletekre vágjuk.

Ha mégis a profikra bízná idén a tökéletes pulyka elkészítését a családi összejövetelre, Wolfgang Puck helyi csapatától megrendelhető a teljes ünnepi menüsor, melynek központi eleme az ízletes és szaftos sült pulyka.

https://spagobudapest.com/

Forrás: Spago Budapest


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.