Zárt ülésen tárgyaltak a bortörvényről

(MTI) - Zárt ülésen tárgyaltak kedden országgyűlési képviselők, a szakmai szervezetek vezetői, valamint a téma szakértői és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt módosító törvényjavaslatról az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

A zárt ülés szükségességét Tiffán Zsolt (Fidesz), az albizottság alelnöke az MTI-nek azzal indokolta, hogy így tárgyszerűbb szakmai vitát lehetett lefolytatni a törvényjavaslatról.
Az albizottság elnöke hozzáfűzte: a cél az, hogy az elmúlt évtized első felében elfogadott korábbi bortörvény módosításával a gazdák egyszerűbb adatszolgáltatási rendszerben, egyszerűbb adminisztrációval és hatékonyabban dolgozhatnak a továbbiakban.
Kiemelte: a törvényjavaslat egyik fontos eleme, hogy a tervek szerint az ültetvénytelepítési és a kivágási jogok is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a hegyközségekhez kerülnének, így felgyorsítva az adminisztrációt, hatékonyabbá téve mind a telepítési, mind a kivágási jogok alkalmazását.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: a szaktárca előterjesztése alapján tovább folyik a bortörvény kerettörvénnyé alakítása. Ez azt jelenti, hogy azok a szabályok kerülnek ki majd - várhatóan a mostani törvényjavaslattal - a módosított törvényből, amelyek már vagy az uniós jog alapján szabályozottak, vagy az elmúlt évek alatt okafogyottá váltak.
Jelentős változásnak ítélte a főtitkár, hogy ismét a hegybíró lesz a kivágás és az újratelepítés intézője, hogy helyben lehessen intézni ezeket az ügyeket. Mindez pedig a termelő számara kisebb költséggel és fáradsággal jár - hangsúlyozta. (MTI)


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.