Zárt ülésen tárgyaltak a bortörvényről

(MTI) - Zárt ülésen tárgyaltak kedden országgyűlési képviselők, a szakmai szervezetek vezetői, valamint a téma szakértői és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt módosító törvényjavaslatról az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

A zárt ülés szükségességét Tiffán Zsolt (Fidesz), az albizottság alelnöke az MTI-nek azzal indokolta, hogy így tárgyszerűbb szakmai vitát lehetett lefolytatni a törvényjavaslatról.
Az albizottság elnöke hozzáfűzte: a cél az, hogy az elmúlt évtized első felében elfogadott korábbi bortörvény módosításával a gazdák egyszerűbb adatszolgáltatási rendszerben, egyszerűbb adminisztrációval és hatékonyabban dolgozhatnak a továbbiakban.
Kiemelte: a törvényjavaslat egyik fontos eleme, hogy a tervek szerint az ültetvénytelepítési és a kivágási jogok is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a hegyközségekhez kerülnének, így felgyorsítva az adminisztrációt, hatékonyabbá téve mind a telepítési, mind a kivágási jogok alkalmazását.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: a szaktárca előterjesztése alapján tovább folyik a bortörvény kerettörvénnyé alakítása. Ez azt jelenti, hogy azok a szabályok kerülnek ki majd - várhatóan a mostani törvényjavaslattal - a módosított törvényből, amelyek már vagy az uniós jog alapján szabályozottak, vagy az elmúlt évek alatt okafogyottá váltak.
Jelentős változásnak ítélte a főtitkár, hogy ismét a hegybíró lesz a kivágás és az újratelepítés intézője, hogy helyben lehessen intézni ezeket az ügyeket. Mindez pedig a termelő számara kisebb költséggel és fáradsággal jár - hangsúlyozta. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.