Zárt ülésen tárgyaltak a bortörvényről

(MTI) - Zárt ülésen tárgyaltak kedden országgyűlési képviselők, a szakmai szervezetek vezetői, valamint a téma szakértői és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt módosító törvényjavaslatról az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

A zárt ülés szükségességét Tiffán Zsolt (Fidesz), az albizottság alelnöke az MTI-nek azzal indokolta, hogy így tárgyszerűbb szakmai vitát lehetett lefolytatni a törvényjavaslatról.
Az albizottság elnöke hozzáfűzte: a cél az, hogy az elmúlt évtized első felében elfogadott korábbi bortörvény módosításával a gazdák egyszerűbb adatszolgáltatási rendszerben, egyszerűbb adminisztrációval és hatékonyabban dolgozhatnak a továbbiakban.
Kiemelte: a törvényjavaslat egyik fontos eleme, hogy a tervek szerint az ültetvénytelepítési és a kivágási jogok is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) a hegyközségekhez kerülnének, így felgyorsítva az adminisztrációt, hatékonyabbá téve mind a telepítési, mind a kivágási jogok alkalmazását.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: a szaktárca előterjesztése alapján tovább folyik a bortörvény kerettörvénnyé alakítása. Ez azt jelenti, hogy azok a szabályok kerülnek ki majd - várhatóan a mostani törvényjavaslattal - a módosított törvényből, amelyek már vagy az uniós jog alapján szabályozottak, vagy az elmúlt évek alatt okafogyottá váltak.
Jelentős változásnak ítélte a főtitkár, hogy ismét a hegybíró lesz a kivágás és az újratelepítés intézője, hogy helyben lehessen intézni ezeket az ügyeket. Mindez pedig a termelő számara kisebb költséggel és fáradsággal jár - hangsúlyozta. (MTI)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.