Zircről kerül ki az EKF söre

A Zirci Ciszterci Apátság manufaktúrájában fogják gyártani a Veszprém-Balaton 2023 programsorozat italát, ahol a sörfőzés hagyománya az 1700-as évekre nyúlik vissza.

Markovits Alíz arról beszélt, hogy a zirci manufaktúra turisztikai vonzereje növekszik majd az új sörnek köszönhetően. Bérczi László Bernát, zirci apát pedig úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez "lélek és idő van" az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek. A két fél megállapodásban rögzítette, hogy a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében. A rendezvényen kiadott közlemény szerint a zirci kolostor falai között 1735 október 29-én kezdték gyártani a sört. 2015-ben modern eszközökkel támasztották fel a sörfőzés hagyományait, a kézi munkaerőt a legmodernebb digitális technológiával ötvözve.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A Pilseni malátán kívül Müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek. A zirci főzdében ezen kívül világos Helles-típusú, levendulás búzasört, alsóerjesztésű szüretlen félbarna, szüretlen búza, valamint szüretlen világos sört és fekete sört gyártanak.

Jelenleg az EKF hivatalos sörén kívül hatféle ital készül a manufaktúrában, ahol egy sörfőző és hat munkatárs dolgozik. Évente 350 ezer palack kerül ki a főzdéből, mintegy 100 helyen értékesítik a söröket. A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz - áll a közleményben. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyelőre nincs neve az italnak, a szervezők egy héten át várják a névötleteket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program honlapján, a beérkezett ötletek közül zsűri választja majd ki a sör nevét.

Forrás: MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?