Zircről kerül ki az EKF söre

A Zirci Ciszterci Apátság manufaktúrájában fogják gyártani a Veszprém-Balaton 2023 programsorozat italát, ahol a sörfőzés hagyománya az 1700-as évekre nyúlik vissza.

Markovits Alíz arról beszélt, hogy a zirci manufaktúra turisztikai vonzereje növekszik majd az új sörnek köszönhetően. Bérczi László Bernát, zirci apát pedig úgy fogalmazott, hogy hasonlóan a szerzetesi élethez "lélek és idő van" az új italban, amit legalább egy hónapon át érlelnek. A két fél megállapodásban rögzítette, hogy a jövőben is együtt fognak működni a térség felemelkedése érdekében. A rendezvényen kiadott közlemény szerint a zirci kolostor falai között 1735 október 29-én kezdték gyártani a sört. 2015-ben modern eszközökkel támasztották fel a sörfőzés hagyományait, a kézi munkaerőt a legmodernebb digitális technológiával ötvözve.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A Pilseni malátán kívül Müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett bodzás ízvilágot kölcsönöz a sörnek. A zirci főzdében ezen kívül világos Helles-típusú, levendulás búzasört, alsóerjesztésű szüretlen félbarna, szüretlen búza, valamint szüretlen világos sört és fekete sört gyártanak.

Jelenleg az EKF hivatalos sörén kívül hatféle ital készül a manufaktúrában, ahol egy sörfőző és hat munkatárs dolgozik. Évente 350 ezer palack kerül ki a főzdéből, mintegy 100 helyen értékesítik a söröket. A tervek szerint a VEB 2023 EKF söre június végétől már a régió vendéglátóipari egységeiben és Budapesten is kapható lesz - áll a közleményben. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyelőre nincs neve az italnak, a szervezők egy héten át várják a névötleteket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program honlapján, a beérkezett ötletek közül zsűri választja majd ki a sör nevét.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.