Zöldre vált a maglódi Korzó ételudvara

A maglódi Korzó éttermeiben nem használnak mától egyszer használatos, eldobható műanyag eszközöket, helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. De valóban megmentőnk a PLA?

A műanyagszennyezés napjaink egyik legjelentősebb környezeti kihívása, ezért az élhetőbb jövő érdekében új, környezetbarát megoldások alkalmazására van szükség. A Ceetrus Hungary Kft. ezt szem előtt tartva Magyarországon az elsők között vezeti be a PLA-technológiát a maglódi Korzó éttermi részlegén, így mostantól az eldobható, egyszer használatos műanyag poharak, tányérok és evőeszközök helyett PLA anyagúakból fogyaszthatók el az ételek. A maglódi ételudvaron bevezetett környezetbarát eszközök 100%-ban növényi alapanyagból modern technológiával, kukoricarostból készülnek. A magyar dizájnú, 100%-ban lebomló műanyag poharak előállításánál 79%-kal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás, mint az egyszer használatos műanyag társaikénál. A termékek további előnye, hogy speciális komposztgépekkel akár 24 óra, ipari komposztálás esetén pedig garantáltan 6 hét alatt lebomlanak.

A PLA termékek mellett CPLA, cukornád és papír is szerepel a lecserélt eszközök alapanyagaként. A pohár és evőeszközök PLA és CPLA anyagokból, a tányérok és az elviteles dobozok pedig cukornádból készülnek. A cukornádból készült termékek előnye, hogy lebomlási idejük jóval alacsonyabb, mint a hungarocell anyagúaké, és olyan növényi alapú zsírtaszító belső bevonattal rendelkeznek, amik engedik, hogy az étel lélegezzen.

Az új termékek bevezetése jelentős mennyiségű hulladéktól szabadítja meg a környezetet, amit jól példáz, hogy csak a maglódi Korzóban 28000 darab tányért, 46000 darab evőeszközt és 13700 darab elviteles dobozt használnak fel havonta. A maglódi Korzó ételudvarának mind a 6 éttermében lecserélik az eszközöket, így megtalálhatók lesznek többek között lebomló evőeszközök, cukornádból készült elviteles dobozok és tányérok, lebomló kávés és üdítős poharak, PLA dobozok tetőkkel és komposztálható bevásárlószatyrok is. 

Vad-Horváth Zoltán, a No Plastic.Fantastic-kezdeményezés társalapítója és a Magyar Street Food Egyesület elnöke az esemény sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk a Ceetrus Hungary-vel. Célunk, hogy a Korzó példamutató legyen a vendéglátóegységek számára, és más vállalatokat is ösztönözzünk így a környezettudatos megoldások használatára.”

 A PLA-nak azonban vannak kritikusai is - egyebek között a HUMUSZ Szövetség -, akik arra hivatkoznak, hogy a PLA valóban csak ipari körülmények között bomlik le 6 hét alatt. Ennek a feltételei azonban hazánkban még nem adottak. Hiszen a legtöbb helyen nem gyűjtik külön a PLA hulladékot, hanem az a műanyagszemétben vagy a vegyes kukákban végzi, így a PLA nem bomlik vagy biodegradálódik. A fogyasztókban viszont megvan az az - egyébként hamis - tudat, hogy komoly lépést tettek a környezetért. Az is aggályos, hogy a PLA ipari komposztálása során a visszamaradó anyag széndioxid, és mivel a professzionális komposztáló létesítmények jelenleg nem fogják fel a keletkező gázokat, ez általában belekerül a légkörbe.

 

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.