A magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb zöldséget az EU-ban

Ahogy arról tagnap is írunk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, amennyiben el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri panaszokat.  Az Europa Pont cikke szerint ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, azaz öt adagot fogyasszunk. Ettől az értéktől az uniós országok többsége, csakúgy, mint Magyarország, még jelentősen elmarad. Sajnos a fogyasztás változása sem mutat egyértelmű növekedést az elmúlt években, ezért a legtöbb tagállamban – így hazánkban is – különböző kampányok futnak fogyasztásuk népszerűsítésére. 

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatait feldolgozó grafikáinkon megnézhetitek, hogy állnak ebben a tekintetben a tagállamok, az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer (vagy többször) naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Ez függ az éghajlati adottságoktól, a termeléstől, a helyi társadalom egészségtudatosságától, de nem független a személyes tényezőktől, például az anyagi lehetőségektől  és a képzettségtől. 

Ahogy sejthető: a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban a legtöbb gyümölcsöt, zöldségben pedig vegyesebb a kép.

A zöldségfogyasztás tekintetében az utolsók vagyunk a tagállamok között:

Forrás: Európa Pont


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.