A magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb zöldséget az EU-ban

Ahogy arról tagnap is írunk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, amennyiben el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri panaszokat.  Az Europa Pont cikke szerint ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, azaz öt adagot fogyasszunk. Ettől az értéktől az uniós országok többsége, csakúgy, mint Magyarország, még jelentősen elmarad. Sajnos a fogyasztás változása sem mutat egyértelmű növekedést az elmúlt években, ezért a legtöbb tagállamban – így hazánkban is – különböző kampányok futnak fogyasztásuk népszerűsítésére. 

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatait feldolgozó grafikáinkon megnézhetitek, hogy állnak ebben a tekintetben a tagállamok, az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer (vagy többször) naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Ez függ az éghajlati adottságoktól, a termeléstől, a helyi társadalom egészségtudatosságától, de nem független a személyes tényezőktől, például az anyagi lehetőségektől  és a képzettségtől. 

Ahogy sejthető: a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban a legtöbb gyümölcsöt, zöldségben pedig vegyesebb a kép.

A zöldségfogyasztás tekintetében az utolsók vagyunk a tagállamok között:

Forrás: Európa Pont


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.