Zürich ízei és új házai

Munkatársunktól - Ahogy a lakosság nyelvét a sokszínűség jellemzi – szinte mindenki beszél Svájcban 2-3 nyelven –, ugyanúgy érvényes mindez gasztronómiájára is. Ha valaki egyszerre szeretné élvezni a francia választékos ízeket, a német konyha hússal és burgonyával bélelt gazdagságát és közben kicsit az olasz specialitásokat is kóstolná – Zürich-ben a helye.

Legalábbis ez derül ki Zürich Idegenforgalmi Hivatalának marketing igazgatójának, Esther Grob elmondásából, aki a Corinthia Hotel Budapestben tartott tájékoztatóján a gyakorlatban is bebizonyítja városa gasztronómiájának gazdagságát. Ugyanis a szállodában dolgozó fiatal svájci főszakáccsal, Joel Khlalillal közösen meg is főzhetik a résztvevők Zürich fő ízeit. Miközben hal, borjú, gomba sült jóféle hozzávalókkal a tűzön, Gerard Depardieau is előkerül a hotel valamelyik lakosztályából, aki az Asterix 3. forgatása okán vendégeskedik Magyarországon, és a hotel lakója. És bár nem ő kínálja a fogásokhoz híresen kiváló borait, ennek ellenére a svájci kóstoló az utolsó cseppig elfogy.

Közben elhangzik, a Zürich-iek, ahogy Svájcban ez joggal el is várható, semmit nem bíznak a véletlenre. Régi, tradicionális céhházakat – magyarra lefordítva: elhagyott üzemépületeket, központokat – állítanak helyre manapság, és nyitnak bennük trendi éttermeket, akár a város külterületein is. Persze nem amolyan önkiszolgáló helyeket, fast food-okat, hanem igazi ínyenc vacsorázó helyeket, ahol az összesen 40 Gault Millau-val pontozott Zürch-i szakácsok valamelyike főz a konyhán. Van olyan ház különben a városban – ilyen a Dolder Grand Hotel - ahol az a Heiko Nieder séf irányítása alatt főznek (őt bemutattuk korábban az ausztriai Hangár-7 vendégséfjeiről szóló sorozatunkban – a szerk.), aki nem kevesebb, mint 17 Gault Millau pontot, és 2 Michelin csillagot söpört be eddigi pályafutása során.

És ha már a szállodáknál tartunk: Zürich-ben 2012-ig, derül ki a tájékoztatón, 700 új hotelszoba nyílik. Például csak a Hotel Renaissance Zürich Tower 11 emeletén 300 új szoba lesz – a műalkotásnak is beillő ház idén augusztustól várja a vendégeket. 4 csillagos Ramada is épül a városban, valamint B2 Boutique elnevezésű hotel – amelyet egy régi sörfőzde helyén alakítanak ki, közvetlen kapcsolattal a mellette lévő gyógyfürdőbe. (V.Á., kép: Press Portal Zuerich)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.