Zürich ízei és új házai

Munkatársunktól - Ahogy a lakosság nyelvét a sokszínűség jellemzi – szinte mindenki beszél Svájcban 2-3 nyelven –, ugyanúgy érvényes mindez gasztronómiájára is. Ha valaki egyszerre szeretné élvezni a francia választékos ízeket, a német konyha hússal és burgonyával bélelt gazdagságát és közben kicsit az olasz specialitásokat is kóstolná – Zürich-ben a helye.

Legalábbis ez derül ki Zürich Idegenforgalmi Hivatalának marketing igazgatójának, Esther Grob elmondásából, aki a Corinthia Hotel Budapestben tartott tájékoztatóján a gyakorlatban is bebizonyítja városa gasztronómiájának gazdagságát. Ugyanis a szállodában dolgozó fiatal svájci főszakáccsal, Joel Khlalillal közösen meg is főzhetik a résztvevők Zürich fő ízeit. Miközben hal, borjú, gomba sült jóféle hozzávalókkal a tűzön, Gerard Depardieau is előkerül a hotel valamelyik lakosztályából, aki az Asterix 3. forgatása okán vendégeskedik Magyarországon, és a hotel lakója. És bár nem ő kínálja a fogásokhoz híresen kiváló borait, ennek ellenére a svájci kóstoló az utolsó cseppig elfogy.

Közben elhangzik, a Zürich-iek, ahogy Svájcban ez joggal el is várható, semmit nem bíznak a véletlenre. Régi, tradicionális céhházakat – magyarra lefordítva: elhagyott üzemépületeket, központokat – állítanak helyre manapság, és nyitnak bennük trendi éttermeket, akár a város külterületein is. Persze nem amolyan önkiszolgáló helyeket, fast food-okat, hanem igazi ínyenc vacsorázó helyeket, ahol az összesen 40 Gault Millau-val pontozott Zürch-i szakácsok valamelyike főz a konyhán. Van olyan ház különben a városban – ilyen a Dolder Grand Hotel - ahol az a Heiko Nieder séf irányítása alatt főznek (őt bemutattuk korábban az ausztriai Hangár-7 vendégséfjeiről szóló sorozatunkban – a szerk.), aki nem kevesebb, mint 17 Gault Millau pontot, és 2 Michelin csillagot söpört be eddigi pályafutása során.

És ha már a szállodáknál tartunk: Zürich-ben 2012-ig, derül ki a tájékoztatón, 700 új hotelszoba nyílik. Például csak a Hotel Renaissance Zürich Tower 11 emeletén 300 új szoba lesz – a műalkotásnak is beillő ház idén augusztustól várja a vendégeket. 4 csillagos Ramada is épül a városban, valamint B2 Boutique elnevezésű hotel – amelyet egy régi sörfőzde helyén alakítanak ki, közvetlen kapcsolattal a mellette lévő gyógyfürdőbe. (V.Á., kép: Press Portal Zuerich)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.