Zürich ízei és új házai

Munkatársunktól - Ahogy a lakosság nyelvét a sokszínűség jellemzi – szinte mindenki beszél Svájcban 2-3 nyelven –, ugyanúgy érvényes mindez gasztronómiájára is. Ha valaki egyszerre szeretné élvezni a francia választékos ízeket, a német konyha hússal és burgonyával bélelt gazdagságát és közben kicsit az olasz specialitásokat is kóstolná – Zürich-ben a helye.

Legalábbis ez derül ki Zürich Idegenforgalmi Hivatalának marketing igazgatójának, Esther Grob elmondásából, aki a Corinthia Hotel Budapestben tartott tájékoztatóján a gyakorlatban is bebizonyítja városa gasztronómiájának gazdagságát. Ugyanis a szállodában dolgozó fiatal svájci főszakáccsal, Joel Khlalillal közösen meg is főzhetik a résztvevők Zürich fő ízeit. Miközben hal, borjú, gomba sült jóféle hozzávalókkal a tűzön, Gerard Depardieau is előkerül a hotel valamelyik lakosztályából, aki az Asterix 3. forgatása okán vendégeskedik Magyarországon, és a hotel lakója. És bár nem ő kínálja a fogásokhoz híresen kiváló borait, ennek ellenére a svájci kóstoló az utolsó cseppig elfogy.

Közben elhangzik, a Zürich-iek, ahogy Svájcban ez joggal el is várható, semmit nem bíznak a véletlenre. Régi, tradicionális céhházakat – magyarra lefordítva: elhagyott üzemépületeket, központokat – állítanak helyre manapság, és nyitnak bennük trendi éttermeket, akár a város külterületein is. Persze nem amolyan önkiszolgáló helyeket, fast food-okat, hanem igazi ínyenc vacsorázó helyeket, ahol az összesen 40 Gault Millau-val pontozott Zürch-i szakácsok valamelyike főz a konyhán. Van olyan ház különben a városban – ilyen a Dolder Grand Hotel - ahol az a Heiko Nieder séf irányítása alatt főznek (őt bemutattuk korábban az ausztriai Hangár-7 vendégséfjeiről szóló sorozatunkban – a szerk.), aki nem kevesebb, mint 17 Gault Millau pontot, és 2 Michelin csillagot söpört be eddigi pályafutása során.

És ha már a szállodáknál tartunk: Zürich-ben 2012-ig, derül ki a tájékoztatón, 700 új hotelszoba nyílik. Például csak a Hotel Renaissance Zürich Tower 11 emeletén 300 új szoba lesz – a műalkotásnak is beillő ház idén augusztustól várja a vendégeket. 4 csillagos Ramada is épül a városban, valamint B2 Boutique elnevezésű hotel – amelyet egy régi sörfőzde helyén alakítanak ki, közvetlen kapcsolattal a mellette lévő gyógyfürdőbe. (V.Á., kép: Press Portal Zuerich)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.