Zürich ízei és új házai

Munkatársunktól - Ahogy a lakosság nyelvét a sokszínűség jellemzi – szinte mindenki beszél Svájcban 2-3 nyelven –, ugyanúgy érvényes mindez gasztronómiájára is. Ha valaki egyszerre szeretné élvezni a francia választékos ízeket, a német konyha hússal és burgonyával bélelt gazdagságát és közben kicsit az olasz specialitásokat is kóstolná – Zürich-ben a helye.

Legalábbis ez derül ki Zürich Idegenforgalmi Hivatalának marketing igazgatójának, Esther Grob elmondásából, aki a Corinthia Hotel Budapestben tartott tájékoztatóján a gyakorlatban is bebizonyítja városa gasztronómiájának gazdagságát. Ugyanis a szállodában dolgozó fiatal svájci főszakáccsal, Joel Khlalillal közösen meg is főzhetik a résztvevők Zürich fő ízeit. Miközben hal, borjú, gomba sült jóféle hozzávalókkal a tűzön, Gerard Depardieau is előkerül a hotel valamelyik lakosztályából, aki az Asterix 3. forgatása okán vendégeskedik Magyarországon, és a hotel lakója. És bár nem ő kínálja a fogásokhoz híresen kiváló borait, ennek ellenére a svájci kóstoló az utolsó cseppig elfogy.

Közben elhangzik, a Zürich-iek, ahogy Svájcban ez joggal el is várható, semmit nem bíznak a véletlenre. Régi, tradicionális céhházakat – magyarra lefordítva: elhagyott üzemépületeket, központokat – állítanak helyre manapság, és nyitnak bennük trendi éttermeket, akár a város külterületein is. Persze nem amolyan önkiszolgáló helyeket, fast food-okat, hanem igazi ínyenc vacsorázó helyeket, ahol az összesen 40 Gault Millau-val pontozott Zürch-i szakácsok valamelyike főz a konyhán. Van olyan ház különben a városban – ilyen a Dolder Grand Hotel - ahol az a Heiko Nieder séf irányítása alatt főznek (őt bemutattuk korábban az ausztriai Hangár-7 vendégséfjeiről szóló sorozatunkban – a szerk.), aki nem kevesebb, mint 17 Gault Millau pontot, és 2 Michelin csillagot söpört be eddigi pályafutása során.

És ha már a szállodáknál tartunk: Zürich-ben 2012-ig, derül ki a tájékoztatón, 700 új hotelszoba nyílik. Például csak a Hotel Renaissance Zürich Tower 11 emeletén 300 új szoba lesz – a műalkotásnak is beillő ház idén augusztustól várja a vendégeket. 4 csillagos Ramada is épül a városban, valamint B2 Boutique elnevezésű hotel – amelyet egy régi sörfőzde helyén alakítanak ki, közvetlen kapcsolattal a mellette lévő gyógyfürdőbe. (V.Á., kép: Press Portal Zuerich)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.