Rögvest élesben bizonyíthatott Tóth Zoltán a pesti Hotel Benczúr konyháján, hiszen márciusi be- lépésétől kezdve bedobták a mély vízbe: volt, hogy napi nyolc-tíz rendezvényt is tartottak a házban, és érkezését követően a hazai húságazat egy toprendezvényét is levezényelte.
PÉLDAKÉPEK: JAMIE ÉS CSEH
„Kedvelem Jamie Oliver stílusát, éppúgy bánik a zöldségekkel, olyan tésztákat, ön- teteket készít, ahogy én szeretem. Hazai példaképem a korábbi főnököm a Softel konyhájáról, Cseh János, akitől sokat ta- nultam az ott töltött hosszú évek során.” Tóth Zoltán korábbi munkahelyeinek lis- tája amúgy igencsak előkelő: a Softelen kívül dolgozott a Novotel, valamint a Vaj- dahunyad várának és az inárcsi Bodrogi- kúriának a konyháján. Legutóbb pedig a Four Seasonsben töltötte be a Chef du Partie pozíciót,t.
MINIMÁLPROGRAM
„Mivel az elődöm jól bejáratott, stabil be- szállítói csapatot hagyott örökül, nem kívánok változtatni az alapanyag-beszer- zési területen, egyedül fagylaltot szer- zek be máshonnét, mert egy kis családi manufaktúrának kiválóak a kézműves termékei. És mivel a ház konyhája jól felszerelt, karbantartott, prof technoló- giával rendelkezik, valamint szerencsére tágas, világos a tér, jókedvvel dolgozunk a csapatommal.” Az új séf különben még soha nem váltott úgy munkahelyet, ahogy a Benczúrban történt: azonnal befogad- ták, úgy érzi, mintha évek óta együtt dol- goznának, összeszokott csapat tagjává vált egy szempillantás alatt.
NYÁRI TERVEK
A fnom fagyi a Hotel Benczúr tágas, kel- lemesen árnyas teraszának egyik nyári slágere, éppúgy, mint a különböző szezo- nális alapanyagokból – salátákból és más zöldségfélékből, valamint gyümölcsökből – készült ételek. Ezek már mind az új séf irányításával készülnek a konyhán, akárcsak az egyik újítása, a Benczúr-ap- rópecsenye, amely köszönő viszonyban sincs azzal a nehéz, túlfokhagymázott húsétellel, amely a magyarok szerint az aprópecsenyét jelenti. Hiszen a Tóth-féle változat könnyű, ropogós zöldségekkel kí- sért főfogás, igazi különlegesség. „Sosem akartam azokkal a séfekkel azonosulni, akik büszkén felöltik díszes szakácska- bátjukat, abban parádézva jönnek-men- nek főzés idején a vendégtérben. Szerin- tem a főszakács helye a konyhán van, mindent tudjon a szakmáról, és meg tudja mutatni a többieknek, hogy bármikor el is tudja készíteni azt az ételt, amelyet a csapatától elvár.”