A vega dán duó

Jesper kirketrep és rasmus klim szeret kertészkedni. saját maguk gyűjtik be az ételkreációkhoz szükséges hozzávalókat az éttermük körül fekvő kéthektáros földterületről. 

A végeredmény innovatív zöldség- alapú fogásokban jelenik meg, amely remekül illeszkedik az általuk készített főfogások mellé. A kifi- nomult, új északi konyhát képviselő duó ételeit ízlelve vendégeik gyakran morfon- díroznak azon: a sok mindenféle érdekes dolog között tényleg nincs húsétel, vagy ez csupán egy hangzatos kijelentés?

Innovatív konyha

Jesper Kirketerp friss hozzávalók iránti szenvedélye a világhírű Doma étterem- ben eltöltött évek alatt kezdődött, ahol mestere René Redzepi sztárséf volt. Később dolgozott a két Michelin-csillagos Geranium étteremben is, ahol megta- nulta, nem elég, ha egy hozzávaló friss,mindig legyen helyi és könnyen be-szerezhető. Már ekkoriban ismerték és elismerték az innovatív zöldségekre fókuszáló konyháját, hiszen 2009-ben menyerte a Bornholm szigetén rendezett Sol over Gudhjem elnevezésű, rangos séfversenyt.

A duó másik tagja sem akárki

Kirketerp séftársa és elválaszthatatlan jó barátja, Rasmus Klim is hasonló elveket vall a konyhában: a friss és helyi hozzá- valók számára szintén létszükségletnek számítanak. Rasmus korábban megfordult a Michelin-csillagos Paustian étteremben, Bo Bech séf tanítványaként, majd eljutott Barcelonába, az Alkimia étterembe is. A Michelin-csillagos MR-ben folytatta pá- lyafutását, később pedig ismét összehozta a sors korábbi mesterével, Bo Bechkel, ez- úttal a Geich étteremben. 2007-ben a fiatal kreatív dán séf megnyerte az Európai Desszertkupát.

Pedig a Nomába is hívták őket

2011-ben Claus Meyer, a világhírű Noma séfje és társtulajdonosa próbálta magukhoz „csábítani” a különös koncepciójú duót, és ez adta meg a végső löketet ahhoz, hogy elhatároz- zák, lépni kell, nyitnak egy saját éttermet. Így született meg Radio névre keresztelt topvendéglátóhelyük Koppenhága Frederiksberg kerületében.

Hús? Csak hal lehet

A Radiót rendezett és nyugodt környezet jellemzi, friss, egyszerű ételekkel, amelye- ket mind különlegesen tálalnak. Fogásaik között olyan innovatív ételek szerepelnek, mint a makrahal dehidratált sárgarépával, füstöltsajt-hab újburgonyával, zöldbor- só- és burgonyachips-falatkák, ropogós maláta céklával, vaníliás fagylalttal.

Csak természetesen!

Mi teszi ételeiket különlegessé? Nyilván a kiváló és friss helyi alapanyagok gon- dos szelekciója. Két hivatásos kertész gondozza a kéthektáros kert zöldségeit és több mint nyolcvanféle fűszernövé- nyét. A friss gyümölcsfélék a közeli Lilleo szigetről érkeznek a halakkal együtt. Ételeiket a duó mindig a szezonalitás jegyében készíti. 


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.