A végeredmény innovatív zöldség- alapú fogásokban jelenik meg, amely remekül illeszkedik az általuk készített főfogások mellé. A kifi- nomult, új északi konyhát képviselő duó ételeit ízlelve vendégeik gyakran morfon- díroznak azon: a sok mindenféle érdekes dolog között tényleg nincs húsétel, vagy ez csupán egy hangzatos kijelentés?
Innovatív konyha
Jesper Kirketerp friss hozzávalók iránti szenvedélye a világhírű Doma étterem- ben eltöltött évek alatt kezdődött, ahol mestere René Redzepi sztárséf volt. Később dolgozott a két Michelin-csillagos Geranium étteremben is, ahol megta- nulta, nem elég, ha egy hozzávaló friss,mindig legyen helyi és könnyen be-szerezhető. Már ekkoriban ismerték és elismerték az innovatív zöldségekre fókuszáló konyháját, hiszen 2009-ben menyerte a Bornholm szigetén rendezett Sol over Gudhjem elnevezésű, rangos séfversenyt.
A duó másik tagja sem akárki
Kirketerp séftársa és elválaszthatatlan jó barátja, Rasmus Klim is hasonló elveket vall a konyhában: a friss és helyi hozzá- valók számára szintén létszükségletnek számítanak. Rasmus korábban megfordult a Michelin-csillagos Paustian étteremben, Bo Bech séf tanítványaként, majd eljutott Barcelonába, az Alkimia étterembe is. A Michelin-csillagos MR-ben folytatta pá- lyafutását, később pedig ismét összehozta a sors korábbi mesterével, Bo Bechkel, ez- úttal a Geich étteremben. 2007-ben a fiatal kreatív dán séf megnyerte az Európai Desszertkupát.
Pedig a Nomába is hívták őket
2011-ben Claus Meyer, a világhírű Noma séfje és társtulajdonosa próbálta magukhoz „csábítani” a különös koncepciójú duót, és ez adta meg a végső löketet ahhoz, hogy elhatároz- zák, lépni kell, nyitnak egy saját éttermet. Így született meg Radio névre keresztelt topvendéglátóhelyük Koppenhága Frederiksberg kerületében.
Hús? Csak hal lehet
A Radiót rendezett és nyugodt környezet jellemzi, friss, egyszerű ételekkel, amelye- ket mind különlegesen tálalnak. Fogásaik között olyan innovatív ételek szerepelnek, mint a makrahal dehidratált sárgarépával, füstöltsajt-hab újburgonyával, zöldbor- só- és burgonyachips-falatkák, ropogós maláta céklával, vaníliás fagylalttal.
Csak természetesen!
Mi teszi ételeiket különlegessé? Nyilván a kiváló és friss helyi alapanyagok gon- dos szelekciója. Két hivatásos kertész gondozza a kéthektáros kert zöldségeit és több mint nyolcvanféle fűszernövé- nyét. A friss gyümölcsfélék a közeli Lilleo szigetről érkeznek a halakkal együtt. Ételeiket a duó mindig a szezonalitás jegyében készíti.