Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik nagy nyertesét, a budapesti Verno House-t

A Verno House-t négy kategóriában díjazta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri: ők végeztek Az év Klasszis TopDesign vendégszobája, lakosztálya, Az év Klasszis TopDesign hotel lobbija, Az év Klasszis TopDesign szállodai weboldala, közösségi megjelenése, aktivitása és  Az év Klasszis TopDesign szállodai arculata kategóriákban az első helyen.

A ház története, lakóinak színes világa már önmagában egy kész regény. Így nem csoda, amikor jelenlegi tulajdonosához, a BDPST Group-hoz került, akik a Bis Tervezőirodát bízták meg az átalakítással, a tervezőcsapat tagjait magával ragadta a kultikus helyszín hangulata, és finom utalásokban, titkos üzenetekben sorra visszaadták a tervezés során, amit megtudhattak az épület történetéről.

Hotel Verno / Forrás: BDPST
Hotel Verno / Forrás: BDPST

No nem azt, ahogy a Verno előtti legutolsó időkben láthatta bárki az épületet. Hiszen amikor spanyol tulajdonossal az élen, Iberostar hotelként üzemelt a Verno színrelépése előtt – az minden volt, csak romantikus és magával ragadó nem. Inkább egy mediterrán öltözetbe bújtatott giccsparádé juthatott róla bárkinek az eszébe, azonban a korábbi időkben valóban egy legendásan szép, előkelő épület állt a mostani boutique hotel helyén.

Széchenyi megálmodta, a Verno tervezőcsapata tovább gondolta

Az 1800-as évek derekán, amikor Pest lakosainak egyre növekvő lakosságával egyetemben megnőtt az igény parkosított terekre és korzókra, hiszen a sok lovaskocsi, szekerek hada sorra porral, piszokkal hintette be a város utcáit, útjait. Széchenyi István, a kor kiemelkedő politikusát is ez ösztönözte arra, hogy megálmodta és meg is valósíttatta az akkori Rosenberg-ház szomszédságában elterülő sétányt, egy akkor még nagy üres területen. Széchenyi elképzelése

egy igazi városi oázis megteremtése volt, ahol az emberek együtt tölthetik az idejüket és megpihenhetnek a főváros rohanó mindennapjaiban.

Mindez a Rosenberg-ház szomszédságában történt, amely épület előkelően magasodott a Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán – vagyis a mai Verno House elődjéről van szó.

Az egykor bérházként működő épület az elmúlt több mint száz évben mindig is művészek, filantropisták és politikusok kedvelt lakhelye volt, központi elhelyezkedésének köszönhetően. 2022 legvégén pedig szállodaként nyitotta meg kapuit vendégei előtt, immár Verno House névre keresztelve. A szállodától a belváros pezsgő utcái, Budapest legfőbb attrakciói és a Szabadság tér platánfás sétánya is sétatávolságra vannak, központi elhelyezkedése miatt is imádják vendégei.

Megszületett az Urban Jungle koncepció

A Verno House koncepciójára nagy hatást gyakorolt az épület környezete: a Szabadság tér parkja, illetve a belváros élettel teli utcái is inspirációt nyújtottak a szálloda hangulatának kialakításához.

A hotel igazi belvárosi dzsungelként nyújt menedéket a város „pora” ellen, és egy olyan közösségi térként funkcionál, ahol a világ több pontjáról érkező utazók találkozhatnak egymásra találhatnak, beszélgethetnek, együtt tölthetnek egy kis időt.

Lobbi / Forrás: BDPST
Lobbi / Forrás: BDPST

A koncepció azt a 19. századi Budapesten született gondolatot idézi fel, miszerint egy város minden modern tulajdonságát csak akkor tudják igazán értékelni a benne élők és látogatói, ha van egy nyugodt, természetes környezet, ahol az ember időről időre meg tud pihenni. Ezen gondolatot alapul véve a koncepció részeként a szállodában kulcsfontosságú szerepet kapott a sok-sok élő zöldnövényzet és az azt idéző látványelemek.

A szálloda és az étterem nyugalmat árasztó enteriőrje, exkluzív otthont sugalló dizájnja

A szálloda és annak étterme, a Flava Kitchen & More kialakításánál és dizájnjánál is fontos volt, hogy a belső terek visszaadják mindazt, amit az alapkoncepció magába foglal. Az enteriőr terveit a Bis Tervezőirodától Losonczi Júlia és Pusztai Veronika készítették, ügyelve arra, hogy a nagyobb részletektől – mint például a bútorok, textíliák kiválasztása – egészen a legapróbb elemekig tökéletes összhangban legyen a szálloda üzeneteivel.

A szálloda megannyi látványos kiegészítője egytől egyig hozzájárul a Verno House egyediségéhez és különleges hangulatához, amelyek közé számos magyar tervező termékét választották be.

A szálloda szobáiban, valamint a szálloda és az étterem közösségi tereiben a városi dzsungel hangulatának megidézéséhez Tombor Zoltán egyedi fotókat készített.

A házban található kerámiák között megtalálhatók a Susu Kerámia, a Muuto, a Ferm Living és a Westwood termékei, míg a bútorokról a Katona Manufaktúra, a Spirit Home és a Westwood gondoskodott. A kifinomult, magasminőségű textileket a JAB Anstoetz dizájncég biztosította, a lobbiban helyet kapó, grandiózus lámpát pedig a LumoConcept Kft tervezte.

Az egyik prémium lakosztály / Forrás: BDPST
Az egyik prémium lakosztály / Forrás: BDPST

A szálloda tárgyalójának berendezésénél nem csak a koncepció hangulatának visszaadása volt fontos, de a dizájntárgyak mellett a könyvek kiválogatására is nagy hangsúlyt fektettek. Azaz nem dísztárgyakként szerepelnek, hanem valóban értékes olvasnivalókról van szó, amelyek közül bármelyikbe belelapoz az odaérkező vendég – értéket talál benne és további plusz élményt a szálláshely szépségén és egyediségén túl.

Díjeső – és ami mögötte van

A tavalyi versenyünk Hotel főkategória négy díját is elnyerő ötcsillagos szálloda újonnan kinevezett igazgatójával, Nehéz Tamással és Klasszis TopDesign versenyünkben a kezdetek óta a zsűri munkájában aktívan részt vevő Bakody Katalinnal, a JAB Anstoetz textilcég kelet-európai területért felelős vezetőjével találkozunk a ház egyik nyertes helyszínén, a szálloda lobbijában. A ház korántsem idegen számára, hiszen a lobbi különleges koncepciójú szőnyegezését és a vendégszobák textilezését, szőnyegezését cégük valósította meg.

Megtudjuk, új GM Mátrafüredről érkezett, ott vezényelte le az Avar Hotel 2020. évi újranyitását, majd maradt addig a ház élén, ameddig a fővárosba nem szólította ez az izgalmas feladat. Azt mondja,

amikor először ült le a lobbiban, és körülnézett – úgy érezte, hazaérkezett.

Az is hamar kiderült, hogy profi csapatot örökölt elődjétől, és meséli, minden nap, amikor megérkezik a házba a Szabadság tér hatalmas, zöld parkján át vezető úton, olyan, mintha második otthona felé tartana.

Az egyik prémium lakosztály egy részlete / Forrás: BDPST
Az egyik prémium lakosztály egy részlete / Forrás: BDPST

Közben megnézzük a ház lakosztályai, szobái közül azokat – ahol éppen nem tartózkodik vendég. Szerencsére, és ez egy szállodai látogatás alkalmával mindig öröm a szakmai látogatónak,

alig akad olyan szoba, ahova benézhetünk, közel teltház van látogatásunk idején.

A díjeső kapcsán közben szó esik arról, bár a vendégek számára nem egy díj a legfontosabb szempont, amikor foglalnak az adott házba, de mindenképpen számít, mert 

egy díj egyfajta garanciát ad arra, hogy ott jó fogadtatás, szép külső és belső tartalom várja.

Az is fontos, hogy megmutassuk magunkat a szakma előtt, halljuk, hiszen az új szálláshelyek között foglalunk helyet a városban - a Covid idején, 2022 decemberében nyílt meg az 50 szobás boutique hotel -, és egy új ház pozícionálásában mindenképp jelentős szerepet játszik az, ha egy nemzetközi szakmai zsűri kiemel egy pályázatot a többi közül, és azt ítéli a legjobbnak.

 Kávézás az ablakban

A csapatunknak is egyfajta motivációt ad egy ilyen súlyú szakmai elismerés, mondja Nagyváradi Gábor, a Verno House értékesítési igazgatója, aki időközben csatlakozik hozzánk. Úgy véli, egy díj mindig egyfajta külső visszacsatolása annak a munkának, amit nap mint nap végeznek a ház értékesítése, működtetése során. Tőle tudjuk meg azt is, amikor még csak tesztidőszakban üzemelt a ház, módja volt egyszer itt aludni – egy Szabadság térre néző szobát kapott -, és ahogy reggel az ablakban, kávézás közben kinézett, látta a téren kutyát sétáltató környéken lakókat, a korán munkába igyekvőket. Úgy érezte,

ilyen nyugalomban, stresszmentes ébredésben csak nagyon ritkán lehet egy embernek idegen helyen része – és ez az, amiért a vendégeik, ha egyszer náluk foglalnak szobát, visszatérnek, amint módjukban áll.

Most rendezzük át a recepció mögött lévő vezetői irodát, mondja búcsúzáskor az igazgató. Amint kész lesz, teszi hozzá, fő helyre tesszük ki az okleveleket, hogy minden nap szembesüljünk azzal, megugrottunk egy komoly magasságot, és ez alá már sosem mehetünk, teszi hozzá.

 

 


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?