Csökken a kihasználtság, nő a bevétel

2006 első hat hónapjában a szállodák az egy évvel azelőttinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 55%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek – derül ki a KSH tegnap közzétett gyorsjelentéséből.

Január–júniusban az eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben (1%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosi szállodacsoportokat 3–6%-os csökkenés jellemezte. Egyes szállodacsoportok (az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák, az ország keleti részén és a Balaton partján levő négycsillagos egységek) a vendégéjszakák számának jelentős (7–9%-os) emelkedéséről számoltak be. Január–júniusban a budapesti öt- és négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (66, illetve 64%-os) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 13%-kal nőtt. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 16 500 forint, nettó átlagára 14 300 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár jelentős mértékben (folyó áron közel 1400 forinttal) emelkedett 2005. január–júniushoz képest. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 9000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 7800 forint nettó szobaárbevétel jutott január–júniusban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron 580 forintot emelkedett 2005 azonos időszakához viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 13%-os folyó áras növekedést mutatott az év első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben.

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.