Csökken a kihasználtság, nő a bevétel

2006 első hat hónapjában a szállodák az egy évvel azelőttinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 55%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek – derül ki a KSH tegnap közzétett gyorsjelentéséből.

Január–júniusban az eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben (1%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosi szállodacsoportokat 3–6%-os csökkenés jellemezte. Egyes szállodacsoportok (az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák, az ország keleti részén és a Balaton partján levő négycsillagos egységek) a vendégéjszakák számának jelentős (7–9%-os) emelkedéséről számoltak be. Január–júniusban a budapesti öt- és négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (66, illetve 64%-os) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 13%-kal nőtt. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 16 500 forint, nettó átlagára 14 300 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár jelentős mértékben (folyó áron közel 1400 forinttal) emelkedett 2005. január–júniushoz képest. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 9000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 7800 forint nettó szobaárbevétel jutott január–júniusban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron 580 forintot emelkedett 2005 azonos időszakához viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 13%-os folyó áras növekedést mutatott az év első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben.

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.