Elhunyt dr. Rubovszky András

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) küldte a szomorú hírt: dr. Rubovszky András életének 84. évében elhunyt.

Dr. Rubovszky András 1962-ben érettségizett Budapesten az Árpád Gimnáziumban, 1967-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, 1976-ban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett.

A szállodaiparban – a legendás Gellért szállodában – 1970-ben mint jogtanácsos kezdett dolgozni, 1989-ben lett a szálloda igazgatója, s ezt a munkakört 2000 végéig töltötte be. Neve összefonódott a patinás budapesti szállodával.

Dr. Rubovszky András volt az első gyakorló szállodaigazgató, akit a meghatározó hazai szállodavállalatok - HungarHotels, Pannónia, Danubius – vezérigazgatói után 1992-1993-ra a Magyar Szállodaszövetség elnökévé választottak, ezt követően 1998-1999 között ismét az MSZSZ elnöke lett. A Szövetség életében nyugállományba vonulása után is aktív szerepet vállalt, éveken keresztül az Etikai Bizottság elnöke volt.

Mint címzetes főiskolai docens, tanított a Budapesti Gazdasági Főiskolán. 2002-2004 között a Magyar Egészségturisztikai Marketing Egyesület elnöke, s ezzel egy időben a Kraft & Associates - Turisztikai Fejlesztők Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Több állami kitüntetése mellett 1992-ben Pro Turismo díjat kapott, 1994-ben elnyerte a Magyar Szállodaszövetség Marencich Ottó emlékplakettjét.

Búcsúztatásáról később adnak tájékoztatást.

Forrás: MSZÉSZ


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.