A Turisztikai Világszervezet által koordinált, az EU Bizottság, az ENSZ Környezetvédelmi Programja, a Nemzetközi Szálloda és Éttermi Szövetség, az Európai Megújuló Energia Tanács és a Francia Környezeti és Energia Tanács által finanszírozott “Hotel Energy Solutions” elnevezésű szállodai energia hatékonysági projekt célja a turisztikai ágazat versenyképességének és környezeti fenntarthatóságának erősítése. Az internet alapú projekt javaslatokat, képzési és technikai támogatást kíván nyújtani az EU szállásszolgáltatói számára az energia hatékonyság javítása és a megújuló energiák jobb hasznosítása érdekében. A felmérésben minden európai uniós szállásszolgáltató részt vehet. A résztvevőknek az energiafelhasználásukra vonatkozó kérdőívet kell kitölteni, ami alapján az energiahatékonyság javítását célzó javaslatokat kapnak, illetve részesei lehetnek az energiahatékonyság javításában érdekelt szolgáltatók hálózatának, valamint tájékoztatást kapnak az energiahatékonyság növelését szolgáló nemzetközi képzésekről, konferenciákról. A szolgáltatás a projektben részt vevő szállásadók számára ingyenes. Az érdekelt szállás szolgáltatók a www.hotelenergysolutions.net honlapon regisztrálhatnak. A világszervezet célja, hogy a javaslatok révén a szállásszolgáltatók energia hatékonysága 20 %-kal, a megújuló energiák felhasználása 10 %-kal növekedjen.
Elindult a Turisztikai Világszervezet zöld szálloda programja
A program célja az ágazat versenyképességének és környezeti fenntarthatóságának erősítése.

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója
A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben
A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?
Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében
A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője
A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről
Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység
Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje
Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.