Enyhíthet a munkaerőhiányon a szálláshelyi áfa csökkentése

Nemrég jelentette be a pénzügyminiszter, hogy egyéb más intézkedések mellett csökkentik a szálláshely-szolgáltatás áfáját január 1-től. A szakma örül és nagy előrelépésként tekint a döntésre.

A jelen 18 százalékos áfa mellett 4 százalékos idegenforgalmi adó, azaz összesen 22 százalékos adó terheli a szálláshely szolgáltatást. Jövőre marad az idegenforgalmi adó, az áfa viszont 5 százalékosra csökken, így 13 százalékos lesz a szektor áfa kedvezménye.

„Ez a döntés óriási jelentőséggel bír a szakma számára. Nagyon hosszú ideje küzdünk az áfacsökkentésért – nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

„Több nagyon lényeges vívmánya lesz majd várhatóan az intézkedésnek. Egyrészt a kereskedelmi szálláshelyek még érdekeltebbek lesznek abban, hogy teljesen legálisan működjenek és a szektor tovább fehéredhet, másrészt, most nagyjából felzárkózhatunk az európai mezőnyhöz, amelyben nagyon hosszú ideig az egyik legmagasabb áfa a magyar szektort sújtotta. A közelmúltban Románia és Szlovákia is áfát csökkentett, így a szűkebb régióban is nőhet a versenyképességünk, és hasonló szintre kerülünk például Ausztriával Olaszországgal és Franciaországgal. Reményeink szerint a 9 százalékos különbözetet nem arra használják majd a házak, hogy árat csökkentsenek, hanem többek között béremelésekre fordítják majd, amely egy hatékony eszköz lehet a szakma ma legnagyobb kihívásában, a munkaerőmegtartásban. Emellett pedig – a tulajdonosi szándékoktól függően - megkezdődhetnek, illetve befejeződhetnek az utóbbi 10 évben forráshiány miatt elmaradt korszerűsítések, fejlesztések. Mindez keresletösztönző hatással bír majd az iparágban, a növekvő vendégszám pedig egyebek között plusz áfa bevételeket generál, ami tovább élénkíti a gazdaságot" - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: Turizmus Online


Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.