Fogyatékkal élő gyerekek dagaszthatják a kenyeret

Street food fesztivált rendeznek május 21-én fogyatékkal élő gyerekeknek, akik maguk fűthetik fel a kemencét, maguk dagaszthatják a tésztát a készülő finomságokhoz. 

A Varázskemence napját 2016. május 21-én rendezik meg a fővárosi Mozgásjavító Iskolában. A fiatalok igazi „street food” fesztivált varázsolnak az iskola udvarára. Egyedi és ízletes recepteket felhasználva mutatják meg tehetségüket és lelkesedésüket az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén, ahol fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret és különleges finomságokat.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik.

Csapatok Segítő(k)

Vakok Iskolája Wenszky Lilla gasztroblogger és Várhelyi Miklós mesterszakács

Lámpás’92 Alapítvány Gundel Károly Szakiskola

Szivárvány Lakóotthon Erdős Tünde gasztroblogger

Gyengénlátók Iskolája Sas Norbert szakács és a Felelős Gasztrohős Alapítvány

TOPHÁZ Otthon Sass Erika gasztroblogger

Mozgásjavító Iskola Stiller Tamás és az Étrend Egyesület

Hallássérültek Iskolája Drégelyi Endre mesterszakács

Dr. Török Béla Iskola Zsolnay Gergely szakács

Sass Erika a tepszi.hu blog szerzője így mesélt előző évi élményeiről: „A tavalyi évben érkezett egy kérés, segítsek egy kicsit. Hogy miben? Gyerekeknek, kis felnőtteknek, akik másképp látják, vagy épp nem látják a világot, mutassuk meg, hogy együtt bármire képesek vagyunk, akár mindennapi betevőnket, a kenyeret is el tudjuk készíteni! Örömmel mentem és a rendezvény után túlcsorduló szívvel még boldogabban jöttem haza. Nem, nem én adtam, én csak ott voltam és megmutattam, amit én tudok. Viszont kaptam: sok szeretetet, csillogó tekinteteket, örömöt, amikor sikerült a zsemle megformázása, félénk, simogató félénk érintéseket, mert ők így fejezik ki a szeretetüket, elfogadásukat. Nem volt kérdés, az idén is ott a helyem, hiszen a kemence füstje velem, pontosabban velünk lesz.”

"Imádom a frissen sült házikenyér illatát és ízét és nagy örömet szerez, ha másokat is elvarázsolhatok ezzel." – jelentette ki Wenszky Lilla, a LillaLulla blog szerzője, amikor csatlakozott a Varázskemence csapatához.

A Varázskemence napján 2016. május 21-én, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Mozgásjavító Iskolában (1145 Budapest, Mexikói út 60. - bejárat a Korong u. 2. felől). Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik.

A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik. A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd. A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

Bővebb információ: Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/955373384497973/ www.varazskemence.hu

Szakmai együttműködő partnerek: Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Magyar Éttermi Mesterek Klubja Sütőipari Egyesülés Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesülete NÉBIH


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.