Fogyatékkal élő gyerekek dagaszthatják a kenyeret

Street food fesztivált rendeznek május 21-én fogyatékkal élő gyerekeknek, akik maguk fűthetik fel a kemencét, maguk dagaszthatják a tésztát a készülő finomságokhoz. 

A Varázskemence napját 2016. május 21-én rendezik meg a fővárosi Mozgásjavító Iskolában. A fiatalok igazi „street food” fesztivált varázsolnak az iskola udvarára. Egyedi és ízletes recepteket felhasználva mutatják meg tehetségüket és lelkesedésüket az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén, ahol fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret és különleges finomságokat.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik.

Csapatok Segítő(k)

Vakok Iskolája Wenszky Lilla gasztroblogger és Várhelyi Miklós mesterszakács

Lámpás’92 Alapítvány Gundel Károly Szakiskola

Szivárvány Lakóotthon Erdős Tünde gasztroblogger

Gyengénlátók Iskolája Sas Norbert szakács és a Felelős Gasztrohős Alapítvány

TOPHÁZ Otthon Sass Erika gasztroblogger

Mozgásjavító Iskola Stiller Tamás és az Étrend Egyesület

Hallássérültek Iskolája Drégelyi Endre mesterszakács

Dr. Török Béla Iskola Zsolnay Gergely szakács

Sass Erika a tepszi.hu blog szerzője így mesélt előző évi élményeiről: „A tavalyi évben érkezett egy kérés, segítsek egy kicsit. Hogy miben? Gyerekeknek, kis felnőtteknek, akik másképp látják, vagy épp nem látják a világot, mutassuk meg, hogy együtt bármire képesek vagyunk, akár mindennapi betevőnket, a kenyeret is el tudjuk készíteni! Örömmel mentem és a rendezvény után túlcsorduló szívvel még boldogabban jöttem haza. Nem, nem én adtam, én csak ott voltam és megmutattam, amit én tudok. Viszont kaptam: sok szeretetet, csillogó tekinteteket, örömöt, amikor sikerült a zsemle megformázása, félénk, simogató félénk érintéseket, mert ők így fejezik ki a szeretetüket, elfogadásukat. Nem volt kérdés, az idén is ott a helyem, hiszen a kemence füstje velem, pontosabban velünk lesz.”

"Imádom a frissen sült házikenyér illatát és ízét és nagy örömet szerez, ha másokat is elvarázsolhatok ezzel." – jelentette ki Wenszky Lilla, a LillaLulla blog szerzője, amikor csatlakozott a Varázskemence csapatához.

A Varázskemence napján 2016. május 21-én, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Mozgásjavító Iskolában (1145 Budapest, Mexikói út 60. - bejárat a Korong u. 2. felől). Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik.

A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik. A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd. A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

Bővebb információ: Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/955373384497973/ www.varazskemence.hu

Szakmai együttműködő partnerek: Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Magyar Éttermi Mesterek Klubja Sütőipari Egyesülés Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesülete NÉBIH


Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.
Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus

Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus 

Bár hivatalosan csak kedden nyitott újra a visegrádi Hotel Silvanus, már sok szoba volt foglalt, és a szerdai ünnepélyes megnyitó alatt is egyre érkeztek vendégek a házba.
Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában

Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában 

A tűzesetet „kis tűzként” írták le, azonban lángokat is lehetett látni az épületen belül, ami aggodalmat keltett a vendégek és a személyzet körében.
Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében

Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében 

Hetedik Art Corner kiállítás – a Leo Bistro és a Hotel Clark közösségi tereiben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.