Fogyatékkal élő gyerekek dagaszthatják a kenyeret

Street food fesztivált rendeznek május 21-én fogyatékkal élő gyerekeknek, akik maguk fűthetik fel a kemencét, maguk dagaszthatják a tésztát a készülő finomságokhoz. 

A Varázskemence napját 2016. május 21-én rendezik meg a fővárosi Mozgásjavító Iskolában. A fiatalok igazi „street food” fesztivált varázsolnak az iskola udvarára. Egyedi és ízletes recepteket felhasználva mutatják meg tehetségüket és lelkesedésüket az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén, ahol fatüzelésű kemencében sütnek majd kenyeret és különleges finomságokat.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán a gyerekek maguk fűtik fel a kemencét, dagasztják és sütik meg a kenyeret, valamint készítenek a látogatóknak szendvicseket belőle. A fiatalok kezét mesterszakácsok, ismert gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői vezetik.

Csapatok Segítő(k)

Vakok Iskolája Wenszky Lilla gasztroblogger és Várhelyi Miklós mesterszakács

Lámpás’92 Alapítvány Gundel Károly Szakiskola

Szivárvány Lakóotthon Erdős Tünde gasztroblogger

Gyengénlátók Iskolája Sas Norbert szakács és a Felelős Gasztrohős Alapítvány

TOPHÁZ Otthon Sass Erika gasztroblogger

Mozgásjavító Iskola Stiller Tamás és az Étrend Egyesület

Hallássérültek Iskolája Drégelyi Endre mesterszakács

Dr. Török Béla Iskola Zsolnay Gergely szakács

Sass Erika a tepszi.hu blog szerzője így mesélt előző évi élményeiről: „A tavalyi évben érkezett egy kérés, segítsek egy kicsit. Hogy miben? Gyerekeknek, kis felnőtteknek, akik másképp látják, vagy épp nem látják a világot, mutassuk meg, hogy együtt bármire képesek vagyunk, akár mindennapi betevőnket, a kenyeret is el tudjuk készíteni! Örömmel mentem és a rendezvény után túlcsorduló szívvel még boldogabban jöttem haza. Nem, nem én adtam, én csak ott voltam és megmutattam, amit én tudok. Viszont kaptam: sok szeretetet, csillogó tekinteteket, örömöt, amikor sikerült a zsemle megformázása, félénk, simogató félénk érintéseket, mert ők így fejezik ki a szeretetüket, elfogadásukat. Nem volt kérdés, az idén is ott a helyem, hiszen a kemence füstje velem, pontosabban velünk lesz.”

"Imádom a frissen sült házikenyér illatát és ízét és nagy örömet szerez, ha másokat is elvarázsolhatok ezzel." – jelentette ki Wenszky Lilla, a LillaLulla blog szerzője, amikor csatlakozott a Varázskemence csapatához.

A Varázskemence napján 2016. május 21-én, szombaton 10 és 16 óra között egy remélhetőleg felejthetetlen napot szereznek a fogyatékkal élő gyermekeknek a Mozgásjavító Iskolában (1145 Budapest, Mexikói út 60. - bejárat a Korong u. 2. felől). Az összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből két-háromfős csapatok érkeznek, és mérik össze ügyességüket. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik.

A frissen kisült kenyérből a látogatók vásárolhatnak, valamint helyben meg is kóstolhatják a szendvicseket, amelyeket abból a diákok készítenek. A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik. A Varázskemence rendezvény célja, amellett, hogy egy életre szóló élményt nyújtson a fiataloknak, megmutassa nekik, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítni, hogy az otthoni kenyérsütés messze nem ördögősség. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik majd. A Varázskemence napja egy non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidejükben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel.

Bővebb információ: Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/955373384497973/ www.varazskemence.hu

Szakmai együttműködő partnerek: Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ÉTREND - Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Magyar Éttermi Mesterek Klubja Sütőipari Egyesülés Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesülete NÉBIH


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.